208 бежанци са задържани само за едно денонощие край границата с Малко Търново в община Царево, съобщава БНР.

Гранични полицаи са задържали група от 120 нелегално преминали границата ни с Турция в района на Малко Търново. По-късно полицаи от Царево спрели за проверка микробус за разклона за село Бродилово. В него служителите на реда открили 42 души, сред които 20 деца.

До къмпинг „Делфин" граничарите задържали микробус с 46 души. По данни на служителите на регионалната гранична служба всички бежанци са се самоопределили като сирийски граждани. Те нямали документи за самоличност.

Преводачите обаче смятат, че повечето от бежанците са иракчани от кюрдски произход, защото арабски не говорят.

Граничарите са категорични, че миграционният натиск продължава да нараства, въпреки командированите служители на жандармерията в най-южната част на границата.

След като бъдат обработени документите на имигрантите, те ще бъдат изпратени в разпределителния център в Елхово.

37-годишен бургазлия е задържан от полицията в Царево. Имало информация, че без разрешение превел през границата група от 43-ма души. От полицията поясняват, че сред тях имало жени и деца. Каналджията имал и съучастник, но той все още не е установен от униформените.

Бежанците са били превозвани с товарен автомобил  "Пежо Боксер" със софийска регистрация.

По информация на „24 часа" джип, натъпкан с бежанци, е блъснал полицейска кола при гонка на каналджия край Царево. Инцидентът е станал малко след 3.00 часа, когато полицаи засекли  джип, за който имат данни, че превозва бежанци.

По време на преследването шофьорът нарочно блъснал полицейския автомобил и го изхвърлил от пътя. В района на Китен каналджията зарязал джипа и се метнал на друг автомобил, който го следвал през цялото време.

В зарязания джип полицаите открили 15 сирийци в окаяно състояние. Мъже, жени и деца били полузадушени.

Късно вечерта Районният съд в Царево остави в ареста двама каналджии.