Иск срещу премиера Бойко Борисов е заведен във ВАС заради реабилитиране на тоталитарния режим.
Визират се изказванията му, че би бил доволен, ако постигне една стотна от направеното от Тодор Живков.

Искът е внесен на 7 декември от Янко Янков, член на Инициативния комитет на бившите политически затворници и участници в съпротивителната борба срещу диктатурата на БКП.

Според Янков става дума за самопризнание на рецидивен престъпник, който ще извърши престъпления - още по-мащабни от тези на Тодор Живков.

Друг член на комитета - Николай Ганев, определи преценката на премиера за тоталитарния лидер като изказване на комунистически популист.

Той попита какво от направеното от Живков би искал да постигне Борисов - концлагерите, затворниците или възродителния процес.

Членовете на комитета са категорични че създадената от комунистическия режим Държавна сигурност все още влияе върху живота на хората в  България. По думите им, едрият бизнес и банкерите  са под контрола на бившите офицери от ДС, а българските съдии са „ченгеджийско-мафиотски наложници".

Според репресираните от комунистическия режим трябва да бъде търсена наказателна репараторна отговорност не само за престъпленията, извършени от 1944 до 1989 г, но за престъпленията на създадения от комунизма репресивен апарат до наши дни.

Бившите политзатворници сравниха комунистическото управление със средновековната инквизиция.

Според тях трябва да се закрие Комисията по досиетата, тъй като от нея няма полза. Те напомниха, че след като се разбрало, че държавният глава е бил агент на ДС, това не е попречило на „три милиона идиоти" да гласуват за него.

От инициативния комитет на бившите политически затворници искат също да се потърси отговорност за насилието върху малцинствата, както и морална отговорност на вербуването на агенти за ДС.

Членовете на комитета изразиха негодувание от организираната от ГЕРБ конференция в ЕП по проблемите на репресираните, която определиха като бутафорна.

Те изразиха недоволство от подбора на делегацията за форума. По думите им, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев е събрал автобиографиите на стотина  антикомунисти, които е предоставил на разузнавателните служби и в крайна сметка сред избраните е била „шутката" Екатерина Бончева.