Нито един от трите учителски синдиката не е получил покана за преговори от страна на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев съгласно чл. 15 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Това се казва в позиция на Националния стачен комитет на трите учителски синдиката - СБУ към КНСБ, синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа" и НУС към КНСБ, по повод на твърденията, че образователното министерство е поканило съсловните организации на преговори, но те не се отзовават.

В изявлението се посочва, че съгласно т. 3 от протокола от проведените на 12 септември 2007 г. стачни преговори, е подписана договореност  преговорите да продължат „през следващата седмица след 18 септември 2007 г.". Покана отстрана на МОН обаче не е отправяна.

От Националния стачен комитет уточниха, че стачното искане за увеличение на заплатите се отнася за всички работещи в системата на средното образование, а не само на стачкуващите.

Според комитета искането за увеличаване на заплатите само на стачкуващите, заявено на проведените срещи с протестиращи учители в Хасково и Стара Загора, не ангажира НСК.

Стачният комитет на учителите продължава да отстоява позицията си за провеждането на ефективна безсрочна стачка в системата на средното образование от 24 септември 2007 г., ако дотогава не бъде постигнато споразумение с МОН.

Припомняме днес от КТ „Подкрепа" поискаха оставката на образователния министър Даниел Вълчев заради липсата на реални реформи в образованието.

В обръщение до премиера Сергей Станишев лидерът на „Подкрепа" Константин Тренчев посочва, че като министър Вълчев не е направил абсолютно нищо за развитието на образованието и с това е доказал, че не е в състояние да оглавява тази институция.

„На практика реформите, за които министър Вълчев непрекъснато говори не се провеждат, а с действията си той създаде напрежение в учителската колегия, въвеждайки т. нар. диференцирано заплащане", се казва в писмото на Константин Тренчев, според когото с действията си министърът уронва престижа на правителството.

Междувременно лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви намерението си да поиска от Министерството на финансите официален отговор колко милиона лева са спестени от непроведени реформи в сектора на образованието.

От своя страна председателката на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви в Стара Загора, че според доклад на финансовото министерство тези икономии са далеч над обявените 54 милиона лева.

По данни на КНСБ 80 хиляди деца са напуснали България заедно със своите семейства през последните две години, други 20 хиляди годишно отпадат от образователната система.

Над 1500 учители, владеещи западни езици, са емигрирали за същия период.

През 2006 година нито един млад специалист не е постъпил в българското училище.

По думите на Христов и Такева над 90% от учителите в страната са готови за ефективна стачка.

От Образователното министерство правят опити да сплашват гилдията, в това число като се опитват да си създадат послушни синдикати, предупреди Желязко Христов.