След като политици, общественици, интелектуалци и публични личности осъдиха публично терористичния акт от вчера срещу редакцията на френското издание "Шарли ебдо", днес и българите демонстрират своята съпричастност към трагедията на Франция.

Пред френското посолство у нас, охранявано от две коли на жандармерията, граждани цял ден поднасят цветя и палят свещи в памет на загиналите.
Някои от тях остават безмълвни за трагедията, белязала вчерашния ден цялата европейска общност. Други обаче имат своя коментар за терористичната атака.

Според Александър, студент, е крайно време европейският свят да започне да забелязва проблемите, които водят до подобни заплахи за сигурността и да се мисли какво да се направи на глобално и на политическо ниво.
По думите на младия мъж трагедията показва, че в света има много напрежение, което избухва и загиват хора, които не го заслужват.
Александър се въздържа от сравнения на вчерашния терористичен акт, който бе определен като европейския 11 септември.
Според него общото са жертвите, но за по-сериозни връзки между атентатите не можа да се говори.

Пред news.bg момчето изтъкна, че е важно Европа да показва обединение, колкото и да сме различни и да живеем по различни стандарти. Най-важното според него е да се гарантира безопасността на гражданите.
От чисто човешка гледна точка Александър е убеден, че не бива да бъдем безразлични към черния за Франция 7 януари.

Той коментира и темата за сигурността в България, като по думите му до известна степен тя е залъгваща. „Въпросът е не сега да се забраняват карикатурите и всичко, което би могло да обиди някого", заяви той и допълни, че от тук нататък трябва да се мисли какво трябва да се свърши, за да няма подобни радикални реакции.

Освен цветя и свещи пред оградата на френското посолство някои оставят и кратки послания са съпричастност. Едно от тях гласи: „Моето семейство и внуците ми Жак и Майкъл скърбим за вас!".

В сградата на посолството е поставена и книга за съболезнования, където всеки би могъл да остави своето послание.