Преподавателят от УНСС Петкан Илиев e задържан за участие в организирана престъпна група за купуване на изпити в УНСС.

Акцията е осъществена от служители на дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" в ГД "Криминална полиция" съвместно с колегите си от ОД МВР Благоевград.

Групата се е занимавала се с купуване на изпити, семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидат-студентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Дейността е извършвана с фалшиви лични документи.

Като организатори, освен Илиев, преподавател в УНСС, е задържан и посредникът Б.Т. на 37 години.

В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали студенти и кандидат-студенти, желаещи да се възползват от корупционната услуга. Тарифите варирали между 500 и 4 000 лева. Проверят се данни за действията на престъпната група и в други висши учебни заведения.

УНСС ще окаже пълно съдействие на разследващите органи .Ако се окаже, че оповестените факти са верни, виновните лица ще бъдат уволнени дисциплинарно.

П.И. и Б.Т. са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Петкан Илиев преподава "Микроикономика", "Макроикономика", "Макроикономически анализи" и "Икономика на публичния сектор" в УНСС и НБУ.
Сътрудник е на много столични издание, където коментира по икономически теми.
До скоро бе един от основните колумнисти на новинарското икономическо издание Money.bg.
Заедно със свои студени издава и приложението на в-к "Пари" "Гепардът".

УНСС излезе с позиция във връзка с информацията, че е "разкрита престъпна схема" в университета.

В нея се посочва,че нито ректорът, нито който и да е член на академичното ръководство на УНСС имат информация за случая.МВР не е искало съдействието на университета при разкриването на посочената схема за купуване на изпити. Няма и постъпили сигнали по този въпрос. В момента преподавателите и студентите са във ваканция, посочват от университета.

Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, който е в отпуск, лично е разговарял с министъра на вътрешните работи в оставка Михаил Миков, дипълват от там.

Миков е поел ангажимент органите на МВР да предприемат всички необходими действия за бързо и пълно изясняване на случая.

От своя страна УНСС ще окаже пълно съдействие на разследващите органи. Ректорът се разпореди веднага да започне вътрешна проверка.

Ако се окаже, че оповестените факти са верни, виновните лица ще бъдат уволнени дисциплинарно, категорични са от там.