Софийски апелативен съд (САС) оправда „тайно" Ивелин Банев - Брендо за прането на пари.

След като миналия петък съдът прецени, че фактическите обстоятелства около делото са изяснени и се премина към прочитането на пледоариите на страните, състав на САС обяви, че ще произнесе присъдата по делото срещу Ивелин Банев - Брендо този петък в 11 часа.

Оказа се обаче, че съдът е изтеглил часа за 9:00 тази сутрин поради законови причини. Пресаташето на САС Борислава Радоева обясни, че съставът е имал и други дела за произнасяне днес, а няма право да произнесе решения преди да обяви присъдата срещу Банев, тъй като заседанието е насрочено още от миналия петък.

В процеса срещу кокаиновия крал, който започна в далечната 2007 година, през юни 2013 г. градският съд обяви седем години и половина затвор на Банев и тригодишни условни присъди за останалите подсъдими - бившата му съпруга Моника Добринова, нейната сестра Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през 2003 г. в Совфия Коко Дишлиев, както и братът на Брендо Симо Карайчев.

Всички те също са били оправдани днес. По отношение на мярката на Брендо стана ясно, че от „домашен арест" тя е променена в по-лека, а именно „подписка".

Присъдата не е окончателна. В 15-дневен срок предложението на САС подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.