За трети път в новата ни история български кабинет иска вот на доверие от Народното събрание.

Вчера на редовното си заседание Министерски съвет прие, а по-късно и внесе в деловодството на парламента мотивите, с които иска депутатската подкрепа.

С повтаряне на тези мотиви в началото на днешното заседание - чиято първа точка са дебатите по вота - на парламентарната трибуна застана премиерът Борисов.

Правителството на европейско развитие на България чрез непопулярни мерки прие да осъществи реформите в Българияq заяви премиерът Бойко Борисов

Той коментира, че изнесените в публичното пространство стенограми от разговори целят според него да върнат статуквото и да забавят реформите в страната.

Основната цел на атаката от последните дни е да дискредитира политиката, водена от ГЕРБ и правителството, изтъкна премиерът Борисов.

Вотът е за цялостна политика, водена от правителството.

По предложение на левицата, началото на днешното заседание започна с минута мълчание в памет на загиналия тютюнопроизводител при вчерашните протести.

Същинските дебати започнаха със спор между финансовия министър Дянков и лидера на БСП Станишев. Изказването на вицепремиера преизвика искано право на лично обяснение от Станишев (тъй като името му бе споменато в словото на Дянков).

Първите изказвания са изцяло от министри от кабинета, като след Дянков, думата взеха Трайчо Трайков, просветният министър Игнатов, министър Рашидов и социалният Тотю Младенов, които представиха приоритетите на политиките си и поискаха от депутатите вот на доверие за това, което предстои да бъде свършено от техните ведомства.

Стана ясно още, че гласуването - което ще бъде още днес - ще е явно, а не, както искаха от ДПС - тайно. Според хората на Доган в ПГ на ГЕРБ има много депутати, които при един таен вот ще гласуват против кабинета.

Това решение на премиера за искан вот на доверие идва, след като опозицията обяви, че подготвя внасяне на втори вот на недоверие към кабинета.

Най-вероятната причина за това ще са СРС-скандалите, които компрометират депутати, министри и самия премиер.

За да бъде приет вотът на доверие е необходимо да бъде постигнато обикновено мнозинство. За сега то е гарантирано, тъй като с подкрепата на Атака ГЕРБ събира 137 гласа в своя полза.

Под въпрос остава подкрепата на „Синята коалиция", която постави пет условия на премиера, ако иска тяхната подкрепа - за спиране на проекта „Белене", даването на приоритет на „Набуко", махане на ченгетата от Държавна сигурност от държавата, въвеждане на фискален борд и оставка на Цветан Цветанов в случай, че се окаже, че неправилно е обвинил лекарите от Горна Оряховица.