ДСБ настоява земеделския министър Мирослав Найденов да подаде оставка, „тъй като е основен разпоредител на лобистките интереси", защитавани с новия закон за горите.

По време на извънредна пресконференция в централата на партията певецът Стоян Михалев, който е член на софийската организация на ДСБ припомни искането преди дни от депутата Иван Иванов президентът Плевнелиев да наложи вето върху закона.

„Ако президентът, чиято реакция все още не сме видели не наложи вето, ДСБ ще внесе промени, които ще отменят всички лобистки текстове", закани се Михалев.

Той призова някой да обясни на премиера Борисов разликата между картализиране на сектор и либерализиране на пазар: „Този закон няма нищо общо с либералния пазар, а има много общо с мутренското разпределяне на пазарните сектори".

Общинският съветник от ДСБ Петър Москов изтъкна, че проблемут в случая е не колко дървета ще бъдат изсечени, а това че държавата обслужва монопола. Според Москов миналата година ски съоръженията на Витоша бяха спрени, защото българското законодателство не отговаряше на бизнес плановете на Цеко Минев.

„Тук нямаме държава, тук тя промени закона, за да съвпадне с плановете за печалба на Минев. Бяха направени промени за да уйдиса на Цеко Минев. Това е държава, назначена от монополите, за да им обслужва интересите", заяви още Москов.

На въпрос дали протестите срещу закона за горите се политизират, общинарят подчерта, че не вижда проблем гражданското общество и политическите партии да се обединят срещу лобистките интереси.
„Олигархията и монополите са превзели държавата на най-високо ниво", добави Москов.

Според Росица Рачева, също член на ДСБ София, чашата вече прелива: „правителството за пореден път се явява не добре подготвено на изпит и се опитва чрез хитруване да го изкара."

Припомняме, преди няколко дни общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Поводът бе поредният случай с нахапан от кучета възрастен човек в София.