От тази сутрин започва събарянето на незаконните постройки във варненската циганска махала "Максуда".

Малко след 16:00 часа десетки незаконни постройки в циганската махала "Максуда" във Варна бяха съборени, а представителите на администрацията вече са се оттеглили.
Множество жители от разрушените къщи събират остатъците от покъщнината си.
Половината от тях са деца. Десетки каруци се товарят с всякакъв вид материали. В района на акцията вече няма полицейско присъствие и всички пътища от и за квартала са отворени за движение.

На главната улица „Георги Пеячeвич" са струпани огромни купове от покъщнина, които затрудняват движението. Около тях сноват хора, които рискуват да бъдат блъснати от преминаващите автомобили.

Издадени са 58 заповеди за премахване на незаконни строежи, на две улици: „Георги Пеячевич" и „Д-р Иван Селимински".

Служителите на район „Младост" се установили, че на посочените за събаряне адреси по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес - 490 души.

В квартал "Максуда" има над 100 представители на полицията и жандармерията. Има представители и на общинската администрация, присъства и Тодор Иванов - заместник-кмет на Дирекцията по обществен ред и сигурност, ромски медиатори, представители на Червен кръст.

Напрежението в квартала се повиши в момента когато дете е припаднало и се е наложило да бъде прегледано от лекарски екип и отведено с линейка в болница. Недоволните и протестиращите срещу събарянето на къщи тогава са започнали да хвърлят керемиди и камъни по служителите, но жандармерията е успяла да овладее напрежението.

Циганите протестират, че не им е осигурен алтернативен подслон и че няма къде да отидат с децата си. От махалата е и Ирина Манолова - съпруга на един от загиналите при срутването на хотел „Вероника". Тя има шест деца, но на практика няма да има дом.

Кметът на район "Младост" Христо Христов бе категоричен, че ще бъде безкомпромисен и няма да има алтернатива, защото това са закононарушители и нито един от тях няма документ за собственост, не е плащал ток и вода.

Христо Христов отрече събарянето на ромски постройки в квартал "Максуда" да е свързано с предстоящия местен вот на 25-и октомври.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев прогнозира, че кметът Христов вероятно ще бъде осъден, ако разруши жилищата на ромите и раздели децата от родителите им.

Стандартът на Европейския съд и на другите органи, които се занимават с тази работа, е ясен - да не се разделят семействата, да се осигури правото на жилище.

Според Кънев при положение обаче, че това е единственото жилище, че са минали няколко години и ромите са създали общност, тук не се говори за незаконно строителство изобщо.

Заповедите са издадени и са предоставени правомощия на кмета на Община Варна още през 2014 г. Самите заповеди са връчени на живущите в незаконните постройки, но нито едно лице не е обжалвало постановлението.

На основание чл. 4 от Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях на територията на Община Варна, в тридневен срок от изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен в заповедите, служители на район „Младост" са извършили проверка по изпълнението им. Съставени са констативни протоколи, в които е отразено, че заповедите не са изпълнени в предоставения срок за доброволно изпълнение, припомнят от община Варна.

Осигурена е възможност за настаняване на малолетните и непълнолетните в Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова" - гр. Варна,  Дом „Гаврош"  и звено Майка и бебе в Аспарухово. До момента желание за настаняване обаче не е заявено.

Малко след началото на събарянето, в средата на дерето възникнаха сблъсъци. Там ромите извадиха децата на първа линия срещу кордон от жандармерията. Част от малчуганите се качиха по покривите на постройките и започнаха да чупят и да хвърлят цигли.

За принудителното събаряне са уведомени всички институции: „ВиК-Варна" ЕООД, „Енерго про мрежи" АД, „Социално подпомагане" -Варна, Директора на Областна дирекция на МВР -Варна, Трето РПУ, ОП „Инвестиционна политика", Областна дирекция по безопасност на храните Варна, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" град Варна,  „Център за спешна медицинска помощ", БЧК. Затова и от сутринта в квартала има присъствие на жандармерията, линейка, лекарски екип и представители на БЧК.

Осигурени са 2000 бутилки минерална вода, които бъдат раздавани от служители на БЧК.

Припомняме, подобни акции за събаряне на незаконни постройки в последните половин година се проведоха не само в размирното село Гърмен, но и в Бургас.
Отстраняване на строежи имаше и покрай язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец", където не се касае за поселения, сформирани на етнически произход.