Вътрешният министър Йовчев потвърди, че са установени злонамерени, целенасочени опити да се дестабилизира банковата система.

Инвеститорите с висока оценка за икономиката ни, доволен Орешарски
Още...

От вчера се провежда разследване кой стои зад тези опити. Хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежка отговорност, закани се силовият министър в кулоарите на парламента. Той отказа обаче да посочи кои са тези хора.

Стана ясно, че атаки срещу банковата ни система е имало през Интернет, както и чрез изпращане на SMS към клиентите. Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, подчерта Йовчев.

Вътрешният министър сподели пред медиите, че и той има спестявания в Първа инвестиционна банка и не ги е изтеглял оттам.

Финансовата система е стабилна, няма абсолютно никакви притеснения и никакви причини, за да има опасения сред хората, категоричен бе вътрешният министър. В момента и оценката отвън за банковата ни система е много добра, по думите му.

Държавата разполага и с ресурс, и с инструмент, за да реагира на всяка една злонамерена атака, подчерта Цветлин Йовчев.
Тези, които се занимават с дестабилизация на банковата система, ще си получат заслуженото, стана ясно от думите му.

Имаме пари, ще обслужим всички наши клиенти, обяви ПИБ
Още...

В момента всички трябва да са изключително внимателни в говоренето си, защото това е една система, с която не бива да си играем, каза Йовчев.

Междувременно Българската народна банка (БНБ) излезе с изявление, в което се подчертава, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно.

От БНБ изтъкват, че неведнъж за заявявали това, но в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания, подчертават от БНБ.

КФН проверява всички медии и лица, които подвеждат за състоянието на банките
Още...

Както и вътрешният министър Йовчев, и БНБ потвърждава, че подобна безоснователна атака от вчера е насочена към Първа инвестиционна банка - чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания.
Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната, коментират от Националната ни банка.

БНБ настоява прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Банковата система у нас не трябва да става жертва на слухове, отсече в парламента и лидерът на ДПС Лютви Местан. Председателят на третата политическа сила в Народното събрание призна, че не е разговарял с вицепремиера Цветлин Йовчев по отношение на проблемите в банковия сектор и няма информация.

Не се поддавайте на слухове за банките, призовава Плевнелиев гражданите
Още...

„Очаквам всеки да поеме своята отговорност, да се инициират и срещи с лидери на политически сили", подчерта Местан и напомни, че най-важният елемент от макроикономическата стабилност на една страна е именно сигурността на банковата система.

Не трябва да бутаме нещата със слухове", отбеляза още лидерът на ДПС и призова за цялата мощ на държавата в името на банковата система.

Междувременно главсекът на МВР главен комисар Светлозар Лазаров отрече полиция да обикаля банковите клонове. Това категорично не е вярно, заяви той, цитиран от БНР. По думите му слуховете, че полицаи обикалят банковите клонове вероятно са част от някакъв сценарий, като целта е дестабилизация и всяване на смут в обществото.