БСП ошашавили премиера Бойко Борисов с първия референдум в демократичната история на страната ни. С това се похвали социалистът Румен Овчаров на среща със столичния партиен актив.

Бившият енергиен министър, председателят на БСП-София Анна Янева и депутатът Янаки Стоилов бяха посрещнати с аплаузи и букети.
Овчаров пожела на съпартийците си в София в новата година да имат нов късмет и много щастие, пояснявайки, че за БСП късметът и щастието се изразява в ново правителство и ново управление на България.

Румен Овчаров посочи, че характеристиките на ГЕРБ са лъжи, некомпетентност и нахалство, а в последно време е изпъкнала и четвърта дума, която да характеризира управлението - корупция.

Референдумът е първата ни крачка за победа на изборите, категоричен бе Овчаров. Според него БСП е влязло с летящ старт в референдума. По думите на Овчаров Бойко Борисов не е очаквал успеха на левицата при инициирането на всенародното допитване за АЕЦ „Белене".

Бившият енергиен министър изрази мнение, че Бойко Борисов бил така ошашавен, че вече загубил дебата за референдума. Овчаров припомни и лутанията на управляващите дали са „за" или „против" в гласуването.

Соцлидерът Сергей Станишев посочи от своя страна пред съпартийците си в София, че днес в парламента му е било комично да гледа депутатите от ГЕРБ, които до вчера били в позиция да се гласува ЗА развитието на ядрената енергетика в България, а днес вече са на позиция да се гласува НЕ. „Смешна работа", коментира Станишев.

ГЕРБ отидоха при тези, които затвориха първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй", заяви лидерът на БСП. По думите му Иван Костов, Бойко Борисов и Меглена Кунева са на една позиция.

Лидерът на левицата коментира, че откакто са затворени първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй", токът у нас е поскъпнал 5 пъти. „Давате ли си сметка за това", попита той съпартийците си. „Смятате ли, че турците са по-глупави от нас?", заяви той и посочи, че южната ни съседка планира строителството на ТЕЦ и АЕЦ.

Станишев каза още, че визията на ГЕРБ за развитие на държавата е да сме овчари и да садим картофи.

Далеч по-атрактивни бяха коментарите на столичните социалисти, макар част от тях да не говориха по темата за референдума.

Петър Милушев излезе на трибуната и отправи своето приветствие: „Уважаеми депутати и вождове на нашата партия...".
Соцлидерът веднага го поправи: „Аз не съм вожд".

Милушев се отдаде на детските си спомени, когато през 1944 година с другарите си очаквали на баира на родното село американските бомбардировачи да атакуват страната ни. Тогава те видели как един български изтребител излетял от Скопие и унищожил 3 американски бомбардировачи. Петър Милушев недоумява защо няма паметник на този пилот.

Друг възрастен социалист прогнозира, че 27 януари 2013 ще бъде началото на българската арабска ранна пролет.

Другарка пък се похвали, че баща й направил в родното й село ток, след като станал председател на ТКЗС.
Тя призова всеки партиен член да се огледа сред роднините си и да го призове да гласуват в референдума.

Друг социалист се представи като „специалист по нищо, който в нищото е много нещо". Той обясни, че дал справка на Плевнелиев, докато той още е бил министър на регионалното развитие за реалното състояние на АЕЦ „Козлодуй".

За да разведри обстановката и за да илюстрира по-образно обстановката в държавата, Сергей Станишев разказ един виц:

„Един мъж ходел на реката за риба и хванал голяма, тлъста и охранена риба. Прибрал се щастлив у дома си и казал на съпругата си: „Жена, пускай печката, такава риба съм хванал...". Жената обаче отговорила: „Ама ние нямаме ток, защото ти от две години си безработен.". Мъжът казал: „Добре де, нали имаме газова печка, на газ ще я сготвим.". Жената пак казала: „Ама ние нямаме пари за газ.". Тогава мъжът се върнал ядосан при реката и хвърлил рибата. Тя обаче излязла от водата и извикала: „Да живее ГЕРБ."".

Соцлидерът заръча на всеки партиен член да заведе пред урните за референдума поне по 100 човека.