В Корпоративна търговска банка (КТБ) проблемът е сгрешения и неустойчив бизнес модел. Тази диагноза на фалиралата КТБ постави банкерът и председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия.

Той обясни още, че ако имаме една здрава банкова институция, управлявана по разумен начин, то дори и да има проблем с клиент например, тя би трябвало да е в състояние да се справи сама. „Това е един неустойчив бизнес модел, който когато нещо се разклати, тичат с паричката при политиците да ги спасяват", обърна поглед към КТБ Хампарцумян и определи подобна стратегия като слаб бизнес, без значение дали е банка или нещо друго.

„Трябва да се изследва много внимателно причинно-следствените връзки, които са довели до казуса КТБ", убеден е банкерът. По отношение на обявената вчера от Цветан Василев среща между него и управителя на БНБ Иван Искров дни преди фалита на банката, Хампарцумян призна, че не знае какво точно са си говорили, но отново важното е фактът, че бизнес моделът на банката е бил грешен.

„Оставката на Искров е въпрос на лично решение", коментира и другата „гореща" банкова тема Хампарцумян. С поглед към банковата система у нас той призна, че ще се запазва тенденцията за ниски лихви по депозитите, а пък кредитите бавно ще поевтиняват. „Не бих препоръчал на когото и да е да се занимава с валутни спекулации", даде и своя съвет председателят на Асоциацията на банките у нас.