До края на дербито между ГЕРБ и БСП остават броени минути, а резултатът е 3 на 2 за Борисов и неговия отбор.
В неговото поле обаче ври и кипи, а ремито изобщо няма да бъде реми за ГЕРБ. Това заяви социологът Андрей Райчев на обсъждане за политическия месец април.

Равният резултат на „мача" ще устройва БСП, които в дните след изборите ще атакуват толкова жестоко бившите управляващи, че те буквално ще бъдат разбити, счита Райчев.
По негови думи Сергей Станишев е направил максималното, на което е способен. Той припомни спечелената битка с Първанов, организираният и спечелен референдум, отстраняването на авторитетни в червените структури фигури и дори своята лична жертва с отказа да бъде премиер.

Това е максимумът за БСП, които така или иначе трябва да свикват, че никога повече няма да управляват сами.
В същото време централният нападател на ГЕРБ Бойко Борисов в момента играе като защитник, а на неговия пост е сложен най-неподходящият играч - Цветан Цветанов.

Ако ГЕРБ спечели мача, ще имаме бараж, което по думите на Райчев означава, че по всяка вероятност можем да очакваме нови парламентарни избори през есента.
Какво ще правят ГЕРБ, ако спечелят изборите с тези няколко процента преднина, попита Райчев. Ще им трябва пряка коалиция с Атака, но е спорно дали такава изобщо е възможна и на каква цена, каза Райчев.
Подобна коалиция много лесно може да бъде разбита, ако една сутрин Сидеров се събуди и реши да свали Борисов. От друга страна реакцията в Европа срещу участието на Волен Сидеров във властта ще бъде изключително остра „и бързо ще спре да ни върви", според Райчев.

Най-честият въпрос, който Галъп получава последните месеци е, как е възможно такива очевадни престъпления и фрапиращи факти, а не компромати да не променят масовото съзнание.
Според Кънчо Стойчев това говори за тежко заболяване на обществото.
Организмът е жив, но няма никакви съпротивителни сили, цялата му имунна система е срината, отчита Стойчев.
По негови думи Бойко Борисов много добре се е вписал в констатацията на обществото „всички са маскари".
Със срамното хвърляне на оставката той е признал - да и ние се провалихме, но другите са още по-зле.

Все пак Стойчев очаква, че ако не от страна на българското общество, скандалът с подслушванията и повдигнатите обвинения срещу шефа на ГДБОП няма да се размине леко в европейски план.
За добро или за лошо ГЕРБ не губи много от доверието към себе си , когато е засегната демокрацията и свободата. Според Първан Симеонов от Галъп доверието към ГЕРБ спада, когато са засегнати „въпросите на джоба".
Според него, когато нашите джобове олекват, за да се пълнят чужди тогава има реакция на българските граждани.

Все пак Симеонов подчерта, че е възможно подслушванията да изиграят известна роля.
Общата интелектуална и културна погнуса от стила на ГЕРБ обединява процент дясно настроени градски хора, които са започнали да се чудят дали наистина Цветанов е по- малкото зло от левия Сергей Станишев или обратното.

Нацията според Райчев не е излъчила такива личности, които „не са лъжци" .
Нямало е контракция за раждане на нов млад елит, на когото българите да повярват, но нацията е бременна и е време това да се случи.
За нашето поколение мачът свърши окончателно. Трябва да си ходим всички - политици, социолози, журналисти. Има нужда от нови хора. Ние се изчерпахме. Не ни вярват, мразят ни, заяви Андрей Райчев.

От Галъп съобщиха, че до края на април се очаква да излезе ново тяхно електорално изследване, което да отрази нагласите на българските избиратели след скандала с подслушванията.