Истински изборен трилър се очертава на парламентарните избори в Украйна.

При 15,12% преброени бюлетини Народният фронт на Арсений Яценюк получи лек превес над Блокът на Петро Порошенко с 21,7% срещу 21,69%.

Предварителните данни показваха, че Блокът на Петро Порошенко е победител на предсрочния вот в Украйна за парламент - Върховна рада, съобщава РБК.

Президентската партия събира 23%. След нея се нареждаше Народен фронт на Арсений Яценюк с 21,3% от избирателите. На трето място е взето от страна на кмета на Лвов "Самопомощ" - 13,2%. Според предварителните анкети в парламента също влизат партия Отечество (5,4%), Свобода (6,3%) на Олег Тягнибок , Опозиция блок (7.6%) и Радикалната партия на Олег Ляшко (6.4%).

Според други изследвания, поръчани от програмата „Щустер на живо" - Блокът на Порошенко печели 23,2%, следват Народен фронт - 20,7%, Самоотбрана - 13%, Радикалната партия - 6,8% Опозиционният блок - 8%, Свобода - 5,8%, Отечество - 5,5%.
Според ЦИК на Украйна, избирателната активност е 40,77%.

На първата си пресконференция след изборите президентът Петро Порошенко намекна, че в новото правителство ще има по-малко министерства. Съкращения ще има и в парламентарните комисии.

Порошенко отказа да номинира потенциален премиер, отбелязвайки че тези предложения ще бъдат представени от широка проправителствена коалиция, която ще се формира в новия парламент.

От нея изключен ще бъде проруския Опозиционен блок. Основен партньор ще е формацията на Арсений Яценюк.

В изборите участваха 29 партии. Поради факта, че изборите не са били проведени в Крим, Севастопол и някои окръзи на регионите Донецк и Луганск, около 30 места в украинския парламент ще останат незаети.

Под 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада остават Комунистическата партия на Украйна е получила 2,9 % и радикалните националисти от Десен сектор, които се сражаваха в конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, са взели 2,4 %.

Лидерът на Десен сектор все пак има шанс да влезе в Радата като мажоритарен депутат от Днепропетровск.

Изборните резултати са очаквани. Те дават на управляващите прозападни политици мандат да сближат Украйна с ЕС и САЩ, да проведат продемократични реформи и да изпълнят плана на Порошенко за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизточната част на страната, пише Ройтерс. В същото време те може да обтегнат още повече отношенията на Украйна с Русия.