Американският президент отправи ясен намек, че египетският президент Хосни Мубарак трябва да се оттегли веднага, заявявайки, че гордият „патриот" трябва да слуша народа си и да вземе правилното решение.

"Той трябва да послуша това, което казват хората и да направи преценка за пътя напред, който трябва да е мирен, значим и сериозен. Вярвам, че президентът Мубарак се интересува от страната си. Той е горд, но е и патриот", каза Обама, който обаче не поиска в прав текст Мубарак да се оттегли."

"Продължаваме да твърдим пределно ясно, че се противопоставяме на насилието като отговор на тази криза", каза Обама, отбелязвайки, че политическия преход в Египет ще бъде планиран и осъществен без външна намеса, от самите египтяни.

Припомняме, вчера New York Times писа, че Вашингтон работи върху няколко сценария с ключови играчи в Кайро, които ще доведат до оставката на Мубарак. Според изданието Вашингтон е отправил редица предложения към Омар Сюлейман, който сега е вицепрезидент, да оглави правителството в преход.