Детските надбавки да станат 30 % от минималната работна заплата в страната ни, настояват от родителските и други неправителствени асоциации у нас. Те предлагат да се премахне или занижи ДДС върху лекарствата за деца, дрехи и други консумативи за тях.

От името на ВМРО - БНД следващата седмица ще бъде внесено до премиера Бойко Борисов протестно писмо с конкретни искания и предложения за корекции на готвения за гласуване в парламента Закон за детето, каза за Дарик д-р Султанка Петрова, председател на женското дружество на войводите.

В Благоевград бе проведена дискусия по проблемите, свързани с отглеждането, възпитанието и образованието на подрастващите от всички социални прослойки в държавата.

Кръглата маса уважиха членуващи в ГС "Сила", председателят им Люси Манова, Ирина Ролева от сдружение "Българска майка" и Николай Дренчев от Националната родителска мрежа.

"В България трябва да има сериозна семейна политика, адекватни мерки за закрила на децата , както и осигуряване на трудова заетост на родителите. Към този момент се забелязва подобно отношение от страна на държавата единствено към децата и майките в риск", подчерта д-р Петрова.

"Несъгласни сме с текстовете в проектозакона, които настройват един срещу друг родител и дете. Не може едно 14-годишно момиче да има право на аборт, дете да откаже лечение и да отправя жалби до различни институции срещу тези, които са дали живот и се грижат за отглеждането и възпитанието му.

Не може по анонимен донос да се отнема дете от родителите му. Настояваме за отмяна и преработка на тези необмислени текстове в законодателството", се посочва в отвореното писмо.