Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ и Националният синдикат на здравната каса при КНСБ реагираха остро на закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (ЗДСл), с който работещите в НЗОК се причисляват към държавните служители.

В протестната декларация до председателя на НС Цецка Цачева, с която излязоха служителите, се казва, че промените в Закона са приети въпреки несъгласието на синдикатите и без да бъдат подложени на широко обществено обсъждане.

Според синдикалистите това действие води след себе си редица негативни последици за задължителното здравно осигуряване в България и за служителите на НЗОК. Те се аргументират с това, че НЗОК е създадена със Закона за здравното осигуряване (1998 г.) като обществена институция, която управлява обществен ресурс - парите от здравноосигурителните вноски на всеки български гражданин.

Одържавяването на институцията променя и даже отменя солидарното участие на гражданите в процеса на здравеопазването.

Според синдикатите към КНСБ пълното одържавяване и политизацията на НЗОК, за сметка на загуба на обществения характер на управлението, ще доведе до загуба на доверие от страна на здравноосигурените лица и работодателите, ниска събираемост на здравноосигурителни вноски, създаване на пълна възможност да се отклоняват финансовите средства и да се ползват в посока на интересите на една или друга управляваща политическа сила, липса на възможност за истински обществен контрол върху разпределението и ефективното разходване на финансови средства.

Служителите на НЗОК роптаят, че отново не са информирани за това, което ги очаква при преминаването им от трудови към служебни правоотношения. Не е ясно към какви длъжности ще бъдат приравнени сегашните позиции на служителите, как ще се формират работните им заплати и как ще се преодолее субективизмът на прекия ръководител.

Синдикатът на КНСБ към НЗОК и Федерацията алармират, че като ефект от промяната в ЗДСл много служители лекари ще напуснат работните си места, поради намаляване на доходите им и липса на предвидени възможности за професионална квалификация в областта на медицинския контрол.

С промените в Закона служителите с многогодишен стаж и квалификация ще трябва да се явяват на конкурс като държавни служители и то за заплати по-ниски от досегашните.

Служителите, които на практика осъществяват задължителното здравно осигуряване в България, заявяват:

"Категорично сме против взимането на решения относно нашата съдба едностранно! Категорично сме против налагането на обстоятелства, които не са подложени на широко обществено обсъждане и които засягат жизнено важната за всеки гражданин на България здравноосигурителна система".