В закона за училищното образование няма текст, в който да е записано, че във всяко училище трябва да има библиотека. За това предупредиха вчера от Българската библиотечно-информационна асоциация. От организацията са внесли предложение до министерството да запише подобно изискване в закона, за да не могат директорите да закриват съществуващите библиотеки с оправданието, че нямат пари за издръжката им, пише "Новинар".

В закона за обществените библиотеки, чийто проект беше одобрен миналата седмица от правителството, статутът на училищните книгохранилища също не е уреден. Липсата на законова регламентация прави ликвидирането на огромния книжен фонд в училищата съвсем легално. Официалната позиция на библиотечната асоциация беше заявена ден след като „Новинар" съобщи, че заради делегираните бюджети на школата ръководствата им съкращават разходите и масово се уволняват библиотекари.

Заради съкращенията и затварянето на част от библиотеките ръководствата на някои училища дават книжния фонд, набиран с години за вторични суровини, каза шефката на секцията на училищните библиотеки към асоциацията Жаклин Борисова. Според нея подобна ситуация има в момента в над 20 училища в София. От Столичната община обаче бяха категорични, че няма подобен проблем.

Това, че се съкращава служителят, не означава, че библиотеката престава да съществува, обясни Лора Заркова, главен експерт в дирекция „Образование" в общината. Тя добави, че ако има случай, при който се установи, че има злоупотреба с фонда на училищна библиотека, ще бъде направена проверка.

Няма да подкрепим каквото и да е намерение за затварянето на училищните библиотеки, отсече и шефът на просветната комисия в парламента Лютви Местан. Отсъствието на средства не може да е оправдание да се затварят библиотеки или да се съкращават работещите в тях, добави той. Против закриването на библиотеките се обявиха и от асоциация "Българска книга" в отворено писмо до медиите и до управляващите.

Читалищните библиотеки няма да се закриват, заяви пред „Новинар" заместник-министърът на културата Надежда Захариева. Новият законопроект за обществените библиотеки е бил променен, за да се гарантира, че читалищата в малките населени места ще се запазят. Проектът, който беше одобрен от Министерския съвет, предвижда глоби до 1000 лв. за всеки, който повреди, унищожи или загуби книга от публична библиотека.

Според проекта парична санкция от 500 до 2000 лв. грози и библиотекаря, ако прояви разсеяност или не осигури подходящи условия за опазването на книгите.