„Какво би станало с мен, ако по време на посещение в Гърция поискам да ни върнат Солун, Серес и Драма?"

Такъв реторичен въпрос зададе директорът на НИМ Божидар Димитров в студиото на БиТиВи по повод на скандала, предизвикан от искането на патриарх Вартоломей Българската държава да върне ценности на гръцката църква.

Договорката ни с Гърция беше, че те няма да предявяват претенции, обясни Божидар Димитров, според когото претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция са неоснователни. „Той няма право да иска тези неща", заяви директорът на НИМ.

Светините са били спасени от манастири на Вселенската патриаршия, но на места, където са живели етнически българи. Те са спасени, за да не станат жертви на военнитее действия.
Значителна част от светините, към които изрази претенции вселенският патриарх Вартоломей - около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети, се съхранява в НИМ. Някои от тях са изложени в експозицията „Българската автокефална архиепископия в Охрид". Реставрацията и консервацията на някои от тях продължават.

Светините са българска държавна собственост. Евентуално, претенции би могло да има Република Гърция, но тя няма, тъй като всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции, са уредени окончателно с два договора през 1964 г.", обясни проф. Димитров и допълни, че въпросът всъщност е уреден още и с Ньойския договор, когато гърците не са предявили повече претенции към България.

„Много се учудих на това искане, тъй като Вселенският патриарх не би могло да не знае тези неща. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна директорът на НИМ.

Той определи ефекта от думите на патриарх Вартоломей като слон в стъкларски магазин, а премиерът Борисов запазил честта и достойнството на България, които бяха накърнени.

На въпрос няма ли по този начин да се сложи край на постъпките за връщане у нас на мощите на цар Самуил, Димитров каза, че гърците са длъжни да го направят и допълни, че като християни, са длъжни да го погребат по християнски, а не да го държат в саркофаг, който да показват от време на време на президента ни.