Едностранният диктат на САЩ води до ескалация на конфликтите. Системата за глобална сигурност е сериозно отслабена.

Това констатира президентът на Русия Владимир Путин, който участва в дискусионния форум "Валдай" в Сочи, предаде ТАСС.

Тридневният форум е посветен на темата „Световен ред: нови правила или игра без правила?". Руският президент обеща на участниците в дискусията откровена и дори изключително остра реч.

Държавният глава на Руската федерация обвини САЩ, че са предприели стъпки, които рязко са влошили баланса в света.

Вместо да се установи нов баланс на силите, което се явява необходимо условие за ред и стабилност, напротив - бяха предприети стъпки, които рязко влошиха ситуацията, поясни той.

Според него САЩ признават само тези правителства за легитимни, които са лоялни към Вашингтон.

Америка, считайки себе си за победител в Студената война, смята, че може да прекрои света по свой модел, подчерта президентът.

САЩ се сблъскват с неефективността на еднополюсния свят, опитвайки се да създадaт „някакво подобие на квазидвуполярна система" и търсят за себе си „образ на враг", подчерта Путин.

Президентът на Русия Владимир Путин не смята, че САЩ представляват заплаха за Русия. Но руският лидер призова Вашингтон да се откаже от имперските си амбиции.

Руският лидер счита, че международното общество се намира в исторически момент, при който има опасност от игри без правила в световния ред. Рискът от конфликти с участието на световни сили нараства, също нараства опасността от нарушаване на договорите за контрол на оръжията, предупреди той.

Руският лидер настоя за продължаване на ядреното разоръжаване.

САЩ със своите действия за разполагане на ПРО положиха началото на опасен процес по разрушаване на действащата система за контрол над въоръженията, категоричен е Путин.

Той обяви, че многократно Западът е спонсорирал ислямски екстремисти, което е довело до появата на талибаните и „Ал Кайда", а иначе си е затварял очите за нахлуващия международен тероризъм в Русия и страните от Централна Азия.

Путин категорично се обяви против изключителната роля на САЩ в света.

Световният ред, по думите му, трябва „разумно да бъде реконструиран".

По думите му политически мотивираните санкции са грешка, която води до обратен ефект - усилване на икономическата суверенизация.

Според него преходът на Европа към американски шистов газ е самоубийство за икономиката на ЕС.

Иначе Путин каза, че Москва е помогнала на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да напусне страната си и да пристигне в Русия на фона на сблъсъците в Киев в началото на годината.

Русия няма намерение да възстановява тоталитаризма, подчерта той.