Британският премиер Гордън Браун няма да свиква общи избори, за да спечели по-силен мандат за управлението си, съобщи канцеларията му.

Така се слага край на зачестилите напоследък предположения, че премиерът ще свика предсрочни избори, за да извоюва собствен мандат и да разшири мнозинството на управляващите лейбъристи.

Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън обвини премиера Браун в слабост и нерешителност да се яви на избори.

Най-новата социологическа анкета показа, че опозиционната Консервативна партия увеличава популярността си и топи преднината на лейбъристите.

Гордън Браун не само заема най-дълго поста финансов министър, но и чака най-дълго за възможността да се изкачи на премиерския пост. Неговият основен проблем е обаче възрастта му.

Със своите 56 години той е всичко друго, но не и предпочитания от британските избиратели младежки тип. Той е също и един от съавторите на най-оспорваните решения на британското правителство през последните няколко години, като участието във войната в Ирак например.

Като глава на финансовото министерство даде независимост на "Банк ъв ингланд" и отхвърли еврото. Днес нетният дълг е под 40 процента от БВП - доста под равнището му в повечето от съседните европейски страни. Безработицата е 5,5 на сто, в сравнение със 7,1 процента в Еврозоната и 8,2 на сто във Франция, а лондонското Сити си съперничи по богатство с Уолстрийт.

Следващите редовни парламентарни избори са през 2010 г.