Столичните социалисти проведоха акция "Търсим завода за боклук на Борисов".  В събитието участваха лидерът на социалистите Сергей Станишев, групата общински съветници от БСП в СОС, младежи и експерти от Градската организация на БСП-София, членове на БСП-Кремиковци, представители на Инициативния комитет срещу отваряне на сметището между селата Челопечене и Долни Богров.

Станишев „хвали" блестящата операция на МВР при ареста на Босия
Още...

Като част от акцията кон с каруца закара символично софийски боклук до несъществуващия завод за отпадъци в село Яна до София.

„Кризите с боклука на София са породени от некадърността и интересите на ГЕРБ", категоричен бе бившият премиер.

„Кризите с боклука на столицата не се дължат само на некомпетентността на управлението на г-н Борисов като кмет. Истинската причина е, че не могат да си разделят комисионните от проекта за изграждане на завода за боклук", допълни лидерът на БСП Сергей Станишев, след като изслуша молбите на жителите на Челопечене, Долни Богров и Яна, събрали се пред т.н. „Завод за механично и биологично третиране на битовите отпадъци на столицата".

Той припомни думи на Бойко Борисов от 2005г., в които той обещава до две години след избора му столицата да бъде чиста като Виена. Това обаче не се случва и през 2007г. и Борисов отново обещава „много бързо" да построи завод за боклука на София.

Той бе категоричен, че икономическите интереси на управляващите са доминиращите и са пречка да има завод. „Отговорност за провала се носи не само от тази, но и от предишната управа на Столична община. А иначе се хвалят, че строяли 29 пъти по- бързо. Ако това беше така, щяха да са построили не един, а три завода досега", изтъкна още Сергей Станишев.

Според него е изключително нагло през 2009г. Бойко Борисов дори да прави първа копка на завода. „Преди една година отново търсихме завода, защото вижте от 2009 до 2012г. колко години минаха. Къде е заводът?", попита отново бившият премиер.

Лидерът на БСП изтъкна, че Столична община дори е заделила 1 млн. лева за реклама на завода, който реално не съществува.

„Ние съветниците от БСП в столична община за пореден път сме по дирите на завода за преработка на отпадъците на София. За съжаление и през 2012 година, столицата ни няма да има завод за преработка на боклук", заяви председателят на групата съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев на площадката на несъществуващия завод за отпадъци в село Яна.

Той  показа на лидера на БСП резултата от усвояването на 26 милиона лева от Столична община, който се свежда до построяването на ограда, кантар за теглене на боклук и красива административна сграда с монтирани по покрива й фотоволтаици.

„Явно възможностите на общината обаче свършват до тук, защото по същество инженерното съоръжение на завода за механично и биологично третиране на битови отпадъци липсва", възмути се Жельо Бойчев.