9 месеца преди парламентарните избори отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов положиха основите на едно ново политическо течение и стартираха процедура за учредяване на Народна партия „Свобода и достойнство".

Касим Дал обясни, че в нея ще има възможност да се включват много хора, които досега не са могли да бъдат избирани, работили са като пчелички по места, не са спуснати от партийните централи, а държат пулса на избирателите.

„След 22 години имаме претенциите да поставим ново начало. По същия начин тръгнахме и преди 27 години, когато бяха засегнати изконните човешки права. Въпреки тоталитарния режим ние издигнахме глас в защита на хората, най-тежко пострадали от този режим", заяви Дал и добави: „След 3 години и половина, когато излязохме от затворите, ние взехме категоричното решение да останем в България. Бяхме и все още сме идеалисти".

По думите му обаче шепа хора са опропастили мечтите за добро бъдеще на целия български народ. Според него необходимо е ново начало, за да се промени тази дългогодишна агония. „Ние искаме да върнем достойнството на българския народ и имаме големи амбиции за това", заяви Дал като поясни, че новата партия ще бъде позиционирана в център, център-дясно.

Той отхвърли всякакви твърдения, че ще бъдат патерица на която и да е било политическа сила. „Не ви обещавам нищо лесно, пътят е много дълъг и труден. Трябва много денонощна работа, за да спечелим сърцата на хората, за да ни подкрепят", коментира още той, подчертавайки, че ще се подготвят здраво за изборите догодина.

Сред основните цели, които си поставя Народна партия „Свобода и достойнство" са издигане на образованието и науката в най-висок обществен приоритет и общонационална цел; създаване на заетост и спиране на изтичането на работна сила и малко специалисти от страната; ефективна реформа в здравеопазването, усъвършенстване и популяризиране на природните методи за лечение и лекарства на билкова основа, които биха допринесли за по-доброто здраве на партията.

Основоположниците на новата партия се обявиха и за провеждане на безкомпромисна политика за превенция и борба с корупцията, както и провеждането на реформи в съдебната система.
Друга цел е ускоряване и задълбочаване на процесите на сближаване и интеграция в ЕС, както и издигане на по-високо равнище във взаимоотношенията на България с балканските държави.

„Ще работим на светло и няма да бягаме от неудобните въпроси", коментира по-късно пред медиите Касим Дал. Той заяви, че няма амбицията да става лидер на новата партия и предложи за поста Корман Исмаилов.

Относно предстоящите избори Дал обясни, че ще направят всичко възможно да се явят самостоятелно.
„Аз не съм доволен от управлението на ГЕРБ, въпреки че има и добри неща, които са направили. Но има и такива, които не са направили и оправданието винаги е било кризата. Има определени области, в които, ако не се направят радикални промени просто сме изпуснали влака", коментира още той.

По думите му в новата партия не водят статистика колко хора са били част от ДПС, колко са християни, колко мюсюлмани: „Ние се събираме, за да допринесем за благото на всички българи. С г-н Доган ние не се занимаваме, нито с ДПС".

Касим Дал коментира и делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Той обясни, че винаги, когато наближават избори, определени политически сили печелят дивиденти от подобно противопоставяне между хора от различни религии.
„Този фарс, който се случва в Пазарджик, ще се използва от политическите сили и сега някой също ще спечели от насаждането на страх", заяви Дал и като пример за такива политически партии той посочи ДПС, Атака и ВМРО.

Касим Дал заяви, че не приема думата радикален ислям, като обясни, че има ислямска религия, която се изповядва от български граждани. По думите му хора, които хабер си нямат от религия дават мнения и оценки за това, което се случва.

Той припомни, че през 2010 година в парламентарната вътрешна комисия са поканени представители на ДАНС и тогава е станало ясно, че в Агенцията нямат експерти по този въпрос. Касим Дал и до ден днешен недоумява защо не се потърси помощ от мюфтийството, които разполагат с подобни експерти, запознати с този въпрос.