Временно спира консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго с разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от ведомството.

От културното министерство сега събират работна група от експерти, които да анализират изпълнението на реставрационните работи на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" .

Министър Рашидов предприе това действие след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.

Одобряват ли столичани резултатите от реставрацията на Ларгото? И как посрещат решението на министъра на културата Вежди Рашидов за замразяване на строителните дейности, след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките?

Отговорите на тези въпроси News.bg потърси именно край Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика".

Въпреки забързаното ежедневие и работния ден, любопитството на гражданите ги отвежда до обекта, където спират и „инспектират" процеса по реставрацията.
Отговарят ли обаче резултатите на очакванията им - мненията са разнопосочни. Въпреки това, всички са категорични, че археологическите находки трябва да бъдат представени по най-добрия начин.

Доминиращото мнение сред гражданите е на одобрение. Чудесно е това, което се разкрива, смята кореняк софиянец, и допълва, че това е грандиозна по същество културно-историческа ценност, която трябва да излезе наяве.Находките трябва да се разкриват внимателно и с достойнство, призова Витко Ценов, който също одобрява облика, който придобива археологическият комплекс.

Хората допълват, че реставрацията на Ларгото е важна и от гледна точка на представянето на столицата ни пред чужденците. Не бивало обаче резултатите да изглеждат грандомански и изкуствено.
Според някои обаче се е изгубила автентичността и Ларгото е станало натруфено и кичозно.

Трън в очите на недоволните се оказват тухлените зидове, които, по думите им, изглеждали изкуствено.Други пък са на мнение, че при всички случаи ще стане по-добре, отколкото е било.

Каква обаче ще бъде съдбата на проекта за реставрация на Ларгото оттук нататък, предстои да видим след анализа на експертната работна група, която културното министерство сега събира, за да бъдат оценени извършените до момента дейности.