След 4-часово заседание състав на СГС отказа да пусне Златомир Иванов-Баретата от ареста.

Припомняме, Златко Баретата поиска освобождаване, тъй като е записан за застъпник на кандидат-депутата Ивайло Дражев за вота на 5 юли.

Дражев е мажоритарен кандидат на партията "Обединение на българските патриоти".

И въпреки официалното изявление на партията, че се отказва от Баретата, ЦИК не го отстрани, тъй като това е решение на въпросния кандидат-депутат.

Както обясни адвокатът на Баретата, Лъчезар Таков, съдът е мотивирал отказа си с това, че не е изтекъл срокът за обжалване на решението, с което Златомир Иванов е регистриран като застъпник.

По думите на юриста председателят на партия "Обединение на българските патриоти" Юли Абаджиев писмено е заявил, че няма да обжалва, но това не е взето предвид.

Според защитата фактът на вписването на Златомир Иванов като застъпник, той е придобил имунитет.
Таков припомни, че по принцип не партиите регистрират застъпници , а самите кандидата и коментира, че със същия успех Абаджиев може да обжалва избора на Барак Обама.

Днешното решението на съда ще бъде протестирано пред Апелативния съд в четвъртък, съобщи още адвокат Таков.

До тогава и условията на съда за изтичане на срока за обжалване ще бъде изпълнено, обясни още адвокатът и допълни, че апелативният съд трябва да се произнесе незабавно.

Припомняме, Златомир Иванов бе задържан на 6 февруари тази година.
Той бе обявен за национално издирване по подозрения за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Барерата бе задържан и във връзка с убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов, както и за стрелбата срещу покойния Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков и Димитър Вучев-Демби.