Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщава за концентрация на военните сили и засилване на престрелките в района на Широкино в близост до Мариупол в Донецк.

В регулярните отчети на наблюдателите на организацията се посочва, че стрелбите в Широкине през миналата седмица и в неделя особено са били най-интензивните от средата на февруари месец, когато в Минск беше договорено споразумението за прекратяване на огъня. Наблюдателите на ОССЕ отбелязват, че само на 26 април престрелките са продължили повече от 12 часа, пише ВВС.

Също така безпилотните самолети са заснели 11 танка и четири бронетранспьора северно от Широкино, които са под командването на бойците на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те са се присъединили към 17-те танка, трите самоходни гаубици и 60-те БТР, установени предишните три дни.

Представител на администрацията на президента на Украйна Александър Матузяник в неделя съобщи за един загинали и седем ранени украински военнослужещи. По думите му освен в Широкино, напрегната остава обстановката около летището в Донецк.

Според споразумението, подписано в Минск на 12 февруари 2015 година, страните в конфликта се задължават на изтеглят тежката артилерия не по-малко от 50 км от линията на примирие, фиксирана по състоянието от 19 септември 2014 година.