Европейската комисия е решила отново да отхвърли четири от оценките за съответствие по оперативните програми.

Това съобщи пред БНР говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика Денис Абът.

Абът уточни, че за втори път комисията не може да приеме оценките на българските власти по оперативните програми "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ".
Оценките отново са били върнати на властите у нас за пренаписване.

Основните причини да отхвърлим тези оценки за съответствие са продължаващите сериозни слабости в изграждането на централната компютъризирана система за управление и контрол на плащанията, наречена ИСУН,обясни Денис Абът.

ИСУН трябва да следи всички проекти, получателите на пари по тях и исканията за плащания от бенефициентите.

Важно е да подчертаем, че България не е загубила пари заради това", посочи още Абът.

Припомняме, тези оценки за съответствие ще направят възможно отпускането на междинните плащания от еврофондовете.
Те са основната част от предвидените за страната ни пари и са около6 млрд. евро.

Преди година ЕК отхвърли оценките за съответствие на всичките 7 оперативни програми и ги върна за пренаписване. Дни преди изборите предишното правителство внесе за разглеждане отново документите, които сега се отхвърлят.  

По на Данес Абът няма определен краен срок за одобряване на оценките за съответствие, като те все още не са одобрени и на редица други държави-членки.

Важно е да се знае също, че това решение няма връзка с авансовите плащанияот над 600 млн. евро, които България вече е получила. Тези пари са изплатени и комисията няма да си ги иска обратно.

Сега въпросът е да направим така, че да може България да има одобрени оценки за съответствие и да започне да получава и междинните плащания, посочи говорителят.

Денис Абът уточни, че по последната пета оперативна програма, за която предишното правителство депозира оценка за съответствие броени дни преди изборите - "Човешки ресурси", все още предстои решение на комисията.

По останалите две програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", оценките за съответствие се очакват да бъдат депозирани от новия кабинет.