Още в началото на днешното заседание на вътрешната парламентарна комисия опозиция и мнозинство „сблъскаха" позиции. Депутатите обсъждат на второ четене Закона за МВР. Противоречията започнаха още от заглавието на закона. Красимир Ципов от ГЕРБ предложи името на проекта да е „Закон за вътрешната сигурност и опазване на обществения ред".

Не е ли малко късно, попита социалистът Димитър Дъбов, имайки предвид, че проектът минава на второ четене. Късно е, отговори му председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.

МВР ще разпределя на случаен принцип досъдебните производства, приеха иначе депутатите от вътрешната комисия.

Разследванията ще се разпределят сред полицаите подобно на принципа на случайно разпределение на делата в съдебната система.
Това обаче няма да стане веднага, тъй като се оказва, че МВР не е напълно готово и трябва да реши редица технически въпроси за въвеждане на случайното разпределение и да се снабди с нужния софтуер.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР се посочва, че това ще бъде въведено след снабдяване с нужните технически възможности.

От ГЕРБ не се съгласиха, че проблемът е в софтуера, а в подготовката на разследващите полицаи, които две години се учат да правят обиск и изземване.

На нас ни омръзна да си мъкнем търтеите на гърба, заяви в хода на дискусиите лидерът на синдикален алианс „Сигурност" Галентин Грозев. Той обясни, че сега „работещите" разследващи са натоварвани с повече дела от други не толкова „можещи" полицаи.

От синдиката на пожарникарите имат свои предложения в Закона за МВР. Те предлагат министърът на вътрешните работи да определя с подзаконов нормативен акт минималния брой служители в екип, осъществяващ пожарогасителна и спасителна дейност

Поправката се налага поради липса на разписани ясни правила в сега действащата уредба за минималния брой служители в екип, осъществяващ пожарогасителна и спасителна дейност.

Сега се изпраща екип с един или двама служители, което води до застрашаване живота и здравето на пожарникарите, както и до невъзможност да изпълняват ефективно задълженията си. Според пожарникарския синдикат в екип трябва да има минимум четирима души.

Заместник-министърът на силовото ведомство, Йордан Грамов, подчерта, че на първо четене на закона не е била предвидена възможността за случайно разпределение на досъдебните производства по електронен път. Макар да не сме вносители, ние изразихме нашето становище, то е положително, подчерта Грамов.
МВР е на мнение, че случайното разпределение на делата е приложимо в системата на ведомството.

Не сме оптимисти за това, че принципът може да бъде въведен веднага след влизането на закона в сила, тъй като това е сложен процес, той изисква множество технически и организационни мерки, обясни обаче Йордан Грамов.

Междувременно стана ясно, че тел. 112 и Пожарната остават в системата на МВР. Това обясни заместник вътрешният министър Васил Маринов по повод слухове, стигнали до опозицията, че тел. 112 може да излезе от системата на силовото ведомство. Не виждам каква е драмата, подчерта той.

С този закон се цели ясно разграничаване на политическото от професионалното ръководство, обясни Маринов промените в закона за МВР, гледани на второ четене във вътрешната парламентарна комисия.

Това, което е може би най-същественото в този закон, са социалните придобивки за служителите на МВР, изтъкна той.
Спокойно можем да кажем, че това е най-социалният закон за служителите на МВР, допълни заместник вътрешният министър.

Уреждат се въпроси за заплащане „времето на разположение", както и се дава правото на служителите на ведомството, които работят по трудово правоотношение да ползват безплатни карти за градския транспорт, урежда се и нощната работа.

Министърът формира политиките и следи за тяхното спазване, е разписано в закона.

Главният секретар ще се излъчва от Министерския съвет по предложение на министъра и тази длъжност ще е с мандат от 5 години. Освен това новост е, че се дава възможност той да има заместник.

От ГЕРБ настояват главният секретар да се назначава от президента по предложение на МС. Така според Веселин Вучков от ГЕРБ, ще се избегнат неудачни назначения като това от 14 юни 2013 (Делян Пеевски за шеф на ДАНС - б.р.).

Опозицията предлага също така да се даде възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния секретар при системно неизпълнение на служебните си задължения.

Очаквано идеите на герберите не минаха.