Подът на джамията "Ибрахим паша" в Разград е бил бетониран тайно и самоволно.

Излети са 15 куб. м бетон. Унищожени и съсипани са намерените при археологическите разкопки останки от предходна джамия.
За там се предвиждаха и нови археологически разкопки в преддверието, което едва ли ще бъде възможно след изливането на толкова много бетон.

Кметът на община Разград Денчо Бояджиев и изпълняващата длъжността областен управител Нурие Црънгалова са уведомили за самоуправството министъра на културата Вежди Решидов. Джамията "Макбул Ибрахим Паша" е паметник на културата.

Полицията също разследва случая, но все още не е уточнено как ще се квалифицира деянието.

Сигнал, че се работи в храма, е бил получен вчера в общината. Направен е бил оглед и е било установено, че за да се проникне в храма е бил прерязан метален прът. Джамията не е действаща и от години стои заключена.

Местните власти са заварили вътре четирима строителни работници, наети от Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово. Той живеел от доста време в сградата на мюфтийството.

Четиримата работници са работили около десет дни в джамията. Не е ясно как е вкаран през тесния процеп този бетон.

Джамията "Ибрахим паша" в Разград е третата по големина на Балканите, изградена е през 1616 г. Обявена е за паметник на културата през 1997 г. и е включена в каталога на ЮНЕСКО.