След като след среща с американски конгресмени българският премиер Пламен Орешарски обяви замразяването на „Южен поток", своето обяснение на сложния баланс между опитите на правителството да угоди на западните и руските интереси даде бившият енергиен министър от кабинета "Борисов" Трайчо Трайков, който към настоящия момент е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

В опорните точки на кабинета е било написано да не консултират „Южен поток" с Европейската комисия. Целта на проекта е ясна - да няма конкурентен пазар, заяви Трайков пред БиТиВи.

От една година управляващите лъжат за „Южен поток". Излъгаха, че не им е казано от ЕК, че проектът не отговаря на изискванията. После излъгаха, че „Газпром" не пише законодателството, после - че не правят нищо по проекта, а в същото време НЕК обявяваше победител от конкурс в поръчка за 7 милиарда", посочи ексминистърът на енергетиката.

Той бе категоричен, че по време на неговото управление „нищо не е сформирано или подписвано". „Процедурата започна тази зима от това правителство, то подписа договора. Оттам нататък почват версиите с обясненията. Аз исках да разбера дали България може да има полза от проекта, а това може да стане по два начина - чрез по-конкурентен пазар на газа (което са изискванията на ЕК) и чрез ползи от транзитните такси. Те подписват договори, а още не се знаят какви са транзитните такси. Искат да раздуят строителството максимално, а през това време да продават на партньорите си в Европа за сметка на транзитните такси", каза още Трайков.

Според него „Южен поток" е без стратегическа полза за България. „Той носи газ, който и сега стига до Европа, просто пътят е друг. Единствената полза е за „Газпром" - че може да заобиколи Украйна, т.е. те решават проблем, който частично сами са създали. А и няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро", смята още бившият министър.