Дойдох да си говорим за истината, с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към лекарите  по време на заседанието на Националния съвет на Българския лекарски съвет. Повече няма да допусна да се шикалкави по темата, заяви министър-председателят.

Преди с парите за здраве са се плащали пенсии, вече трябва да отиват само за здраве, мотивира се премиерът.

По време на извънредното заседание на лекарите, медиците поискаха „главата" на Горанов. Премиерът реагира мигновено и обяви, че той ще бъде освободен от надзора на НЗОК.

Той извади пред лекарите стенограма от заседанията на бившите управляващи, от която става ясно, че с вдигането с 6 на 8% на здравната осигурява се е целяло увеличението от 2% да отиде в частни осигурителни дружества и да служи като финансов буфер. Премиерът беше категоричен, че с парите за здраве са се плащали пенсиите, защото тройната коалиция е намалила осигуровките за пенсии. Колкото печелиш, толкова харчиш, заяви министър-председателят.

Борисов не се съгласи с искането на лекарите Надзорният съвет на касата да избира своя ръководител, както и да се отдели бюджетът на НЗОК от консолидирания държавен бюджет. Премиерът изтъкна, че Тройната коалиция се е опитвала умишлено да фалира държавата. С кои пари щяха да плащат пенсии, ако бяха на власт, недоумява Борисов. До днес НЗОК беше като взаимоспомагателна каса, коментира още той

Стана ясно още, че НЗОК ще определи остойностяването на медицинските услуги, а не финансовият министър. Днес ръководството на партията ще вземе това решение, от което според Борисов финансист номер едно бил много доволен. Председателят на БЛС Цветан Райчинов поясни, че още тази година болниците ще получат 190 милиона лева, за да изплатят дълговете.

НЗОК вече няма да има резерв, а ще разполага с целия си бюджет за следващата година в размер 2,6 милиарда лева. Целият бюджет на касата от догодина ще се използва за здравеопазване, подчерта Райчинов.

Междувременно:
Вдигат с 3% пенсионната вноска, бизнесът скочи.
                                 Още...

Бъдещият здравен министър Стефан Константинов обясни, че здравеопазването се нуждае от три неща - спокойствие, средства и реформи. Има напредък, убеден бе той и обеща да прави реформи.

Искам до 17 ч да приключим с пенсионната реформа, с тези думи Борисов се извини пред лекарите, че трябва да напусне срещата на БЛС и заръча - повече думите - източили парите от НЗОК и къде са парите от НЗОК, не искам да чувам.

Той взе със себе си и финансовия министър Дянков и заместникът му Горанов, тъй като му били необходими при подписването на споразумението, но остави при лекарите шефката на БЛС Нели Нешева.

Според мнението на председателя на БСК Божидар Данев обаче идеята всички средства, които се получават от здравни осигуровки, да бъдат заделени за здравеопазване е „луда", тъй като те ще бъдат налети в една нереформираната система. Това няма да направи здравеопазването по-добре, а и на този етап няма яснота как ще бъдат спрети течовете, посочи той.