Защитеният свидел по делото „Октопод" Пламен Устинов най-после даде показания и по делото срещу групата за отвличания „Наглите".

Той обаче не заяви конкретни обстоятелства около отвличането на бившия изпълнителен директор на Литекс Ангел Бончев, а само свое предположение, че Алексей Петров стои зад него, като повтори това, което разказа и на пресконференцията си през септември 2011 година.

По думите на Устинов, през февруари 2008 се е срещнал с Алексей Петров, който му е споделил своя идея за елиминирането на Гриша Ганчев и отвличането на близък до неговото обкръжение човек. Срещу тази поръчка Устинов щял да получи 170 000 евро, както и повишение в службата. По това време свидетелят е работел в НСО като сътрудник по охраната.

Свидетелят заяви, че не са му известни противоречия между Алексей Петров и Гриша Ганчев. Знае само за търг за ловно стопанство, загубен от Петров и спечелен съответно от Гриша Ганчев.

След срещата между двамата Русинов се срещнал с Гриша Ганчев и му предал тази идея. Тогава президентът на „Литекс" му казал, че ще се видят отново, намекнал му, че ще търси среща и с президента Георги Първанов.

След тази среща Устинов „решил, че това е края" и, че по този начин той е отказал поръчката от Алексей Петров.

Самият Алексей Петров, по думите на Устинов, разбрал че той отказал поръчката след срещата с президента Първанов, на която той бил извикан от държавния глава, за да го разпита за подробности. Гриша Ганчев обаче не го потърсил повече и затова Устинов решил сам да стигне до него.

Той успял да се срещне с бащата на Ангел Бончев, който да му уреди среща с неговия син. Два пъти Устинов ходил в офиса на Бончев в София , но така и не го намерил. Не се е срещнал повече и със самия Гриша Ганчев. Самият Алексей Петров не е казал на Устинов каква е била причината да иска елиминирането на Гриша Ганчев.

Свидетелят разказва, че след тези срещи е заплашван многократно от Алексей Петров, който му казвал: „Няма да си отваряш много устата, защото ще бъдеш смачкан. Ще те изселя не само от София, но и от страната."

След като Алексей Петров бил арестуван, свидетелят е закаран от служител на бившата барета на басейна „Спартак", където е бил принуден да подпише декларация, че службите го принуждават да говори срещу Петров.

В тази декларация, подписана в присъствието на нотариус Филипов и адвокат Адриана Чернева пишело, че зам-градският прокурор Роман Василев, главният секретар на МВР - Калин Георгиев и шефът на ГДБОП Станимир Флоров са му предлагали пари да свидетелства срещу Алексей Петров.

Пламен Устинов не си спомня дали по време на срещата с Гриша Ганчев е споменал за идеята на Алексей Петров за отвличане на човек от обкръжението на футболния бос. „Предполагам че съм споменал пред следствието за това отвличане", заяви Устинов и добави, че след като е разбрал, че Ангел Бончев е похитен, не е търсел следствени органи.

Разпитът на Устинов беше внимателно проследен от Светлозар Костов, прокурор по делото "Октопод."