Паметници на архитектурата от Хасковска област влязоха в луксозния и богато илюстрован "Пътеводител за Османска България". Негови автори са Антони Георгиев, Димана Трънкова и родения в Харманли проф. Христо Матанов.

На български и английски език първото по рода си у нас издание проследява материалното османско наследство в страната и какво се е случвало с него през годините. Текст и снимки отвеждат до историята на внушителния мост в Свиленград, построен от Мустафа паша през 1529 г., до детайли от съдбата на издигната през 1593 г. църква в Узунджово, обърната в джамия и отново възстановена като православен храм, съобщава haskovo.info.

Албумът показва и непознати за масовия турист места като тюрбето на Осман баба край село Текето. Според османския пътешественик и историк Елия Челеби през 17 век тюрбето е в центъра на по-голям култов комплекс, който днес не е запазен.

Днес в светинята идват поклонници от различни краища да се молят и правят курбан за здраве."Пътеводител за османска България" е създаден като пътешествие до една слабо позната част от българската история.

Макар фокусът да е върху историческото наследство, книгата е предназначена да вдъхновява и насърчава по-доброто развитие на българската идентичност, да окуражи разбирателството между народите на България и Турция, отбелязват авторите.