България се нарежда на четвърто място в света по износ на билки - след Китай, Индия и Мексико. За да се опази ресурсът, с който разполага страната трябва да се събират билките, без да се унищожават местата, в които се разпространяват.

Информирането е една от целите на проекта „Популяризиране на устойчивото ползване на билките" на Фондация „Информация и природозащита".

Това заяви пред БНР Живко Милушев от Сдружение за регионално развитие - Велинград. По думите му структурите за добив и реализация на билките у нас са се разпаднали и има загуба на пазари. Той уточни, че в световен мащаб най-търгуваната билка е гинко билоба.

В България цената на един тон билки е около 1400 евро, а в Япония - многократно по-висока. Там един тон билки струва 20 800 долара, стана ясно още от думите на Милушев. Той уточни, че това е така, защото ние главно изнасяме суровина, а не крайни продукти. И добавената стойност е много ниска. България изнася шипка, коприва, маточина, мента, лайка, плод от къпина. Начинът, по който се събират билките, определя качеството, а след това и цената.

Лечебните растения в страната са около 760 вида. Има пълна забрана за събиране за лични и стопански цели на 61 вида билки, които са защитени от закона за биологичното разнообразие. В Червената книга са включени над 70 вида.

Най-ценният ни ресурс е генофондът от видове с лечебно действие, които трябва да се опазват и които са перспективни. Статистиката показва, че около 200 хиляди души у нас имат приходи от ползването на лечебните растения, допълни от своя страна Димитрина Ботева - консултант по проекта „Устойчиво изпозване на билките в България".