Москва прекрати участието си в консултативна група към Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа, се казва в съобщение на руското външно ведомство, предадоха местни медии.

Тази стъпка финализира едностранния мораториум на Москва за прилагане на договора, обявен от президента Владимир Путин през 2007 година.

„Руската Федерация взе решение да прекрати участието си в срещите на консултативната група от 11 март 2015 година. Следователно Русия напълно слага край на участието си в Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), обявено през 2007 година", отбелязват от ведомството.

Договорът е подписан на 19 ноември 1990 г. от 22 страни ( 16 от НАТО и шест от Варшавския договор) в Париж. Тогавашните 16 страни членки на НАТО бяха: Белгия, Канада, Дания, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. Тогавашните 6 страни членки на Варшавския договор: България, Чехословакия, Унгария, Полша, Румъния и Съветския съюз.

Договорът налага еднакво ограничаване за всеки блок в пет ключови категории в областта на конвенционалните въоръжени сили: танкове, артилерийски оръдия, бронирани бойни машини, бойни самолети и нападателни хеликоптери.

През 1999 година беше подписано Споразумение за адаптиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ 2), но страните членки на НАТО отказват да го ратифицират, докато Русия не изтегли войските от Грузия и Приднестровието.

През декември 2007 година Русия наложи едностранен мораториум върху договора, тъй като според Москва „не съответства" с плановете на НАТО за увеличаване на присъствието си в Източна Европа и отказът на Алианса да ратифицира адаптираната версия на договора.

През ноември 2011 година страните членки на НАТО обявиха, че няма да обменят повече информация за обикновените оръжия и войници с Русия. През ноември 2014 година Русия прекрати изпълнението на договора.