Хиляди протестираха в центъра на Симферопол срещу влизането на Украйна в НАТО и присъствието на украински миротворци в Косово.

С днешния митинг заявяваме, че присъединяването на Украйна към Плана за действие за членство в НАТО противоречи на желанието на хората, на националните ни интереси.
Няма да позволим заради чужди нефтени интереси нашите момчета да загиват в Ирак, Афганистан, Косово, заяви пред протестиращите депутатът от Партия на регионите Нестор Шуфрич.

Въпросът за присъединяване на Украйна към този план ще се решава след дни - на натовската среща на върха в Букурещ между 2 и 4 април.

Над 5 хиляди души в Симферопол са издигнали плакати против НАТО и членството на Украйна. Символично е изгорен флаг на САЩ, съобщава „Новости".

Силно се надявам, че днес на лидерите от Западна Европа, които ще решават за членството на Украйна, е даден много сериозен сигнал.
Повече от половината жители на Украйна не искат в НАТО, заявява друг депутат от Партия на регионите Василий Киселов.

От партията на Янукович са категорични, че ще предизвикат парламентарна криза, ако в Букурещ бъде решено за присъединяване на Украйна към плана за членство.

Киселов заявява също така, че опозицията е готова да повдигне въпроса и за изменение на териториалното устройство на Украйна.

Ако властите продължат политиката си, такива като мен биха попитали - може би страната трябва да се върне в границите си от 1939-а - до присъединяване на западните области.
Защото, по думите на депутата, вече 16 години тези области в Западна Украйна измъчват цялата страна, налагайки ни волята си.

От "Новости" уточняват, че западните области именно са ориентирани към интегриране на страната в НАТО.