Страшно много съжалявам и още съм в шок от случилото се.
С тези думи таксиджията Михаил Куртев, причинил преди два дни тежката катастрофа на Цариградско шосе, се обърна към съда.

Състав на СГС се събра в съботния ден, за да определи мярка за неотклонение на Куртев. Съдия Мими Петрова постанови най-тежката мярка - задържане под стража, като съдът прецени, че няма опасност той да се укрие, но има основания да се смята, че може да извърши друго престъпление.

Припомняме, при инцидента пострадаха 12 души, пометени от шофьора, докато чакат на автобусната спирка пред мола.
В следствие на нараняванията почина млада жена, а 6-годишно дете е в тежко състояние.

Куртев не отговори на съдията Петрова защо е карал пил, като само призна, че е пил мeнта с приятели два часа преди инцидента. След катастрофата, припомняме, проверката с дрегер е установила 1,89 промила алкохол.

Според магистратите това се корени в отношението на обвиняемия към професията му. Съдията Мими Петрова посочи, че очевидно до момента той не е осъзнал последиците от действията си и самочувствието му на водач явно с нищо не е пострадало.

Тя пое случая видимо емоционално и многократно изтъкна неоспоримата вина на таксиджията, който по думите й трябва да е многократно по-отговорен от останалите водачи, защото всеки ден отговаря за живота на десетки хора, имайки предвид работата му.

Според съда вината на Куртев нараства още повече, защото при поднасянето на автомобила той не е сигнализирал на останалите участници в движението, че не може да контролира колата.

Техническата експертиза, която прокуратурата използва като доказателство, сочи, че когато таксиметровият автомобил се е отбил от лявата лента, се е движил със скорост 98,4 км./час. Специалистите са изчислили, че когато колата се е врязала в спирката, скоростта е надвишавала 100 километра в час.

При изготвената съдебно-психиатрична експертиза, направена веднага след задържането на Куртев, той е показал „средна степен на алкохолно опиване".

От своя страна защитата на подсъдимия поиска за него всяка друга по-лека мярка за неотклонение на основание, че шофьорът има 9-годишна дъщеря и баща инвалид, за който той се грижи.

Съдията използва информацията, за да попита с остър тон Куртев как оценява деянието си, след като малкото момиченце, ударено от него и с опасност за живота, е близко по години до собствената му дъщеря. Той се възползва от правото си да замълчи и предпочете вместо да отговори, да огледа продължително обстановката в съдебната зала и присъстващите там репортери.

Стана ясно, че защитата е внесла и молба на заседанието да не допускат журналисти, но поради липса на мотиви съдът отхвърли това искане. Адвокатът на Куртев приложи и показания на негови приятели, според които той е отзивчив и отговорен и редовно помагал на съседите си.

Съдебният състав обаче счете тези показания за недостатъчно натежаващи на негова страна, като съдията изтъкна, че ако той прочете показанията на свидетели, присъстващи на спирката по време на катастрофата, ще изпадне в ужас от това каква е била картината след удара.

След произнасянето на мярката Куртев веднага напусна съдебната зала, плътно обграден от охраната. Въпреки че журналистите го гониха из целия коридор с въпроса дали ще се извини на близките на жертвата и пострадалите, той запази мълчание.

Решението може да бъде обжалвано до сряда на обяд.