Програмата за управление на кабинета „Борисов 2" е прекалено амбициозна, не дава гаранции за изпълнение и е писана предимно от Реформаторския блок и техният вицепремиер Меглена Кунева.
Такъв прочит на представената миналата седмица програма на правителството за стабилно развитие на България до 2018-та година направиха на пресконференция от ДПС.

Третите по сила в парламента са отделили цялото си днешно заседание на Централното оперативно бюро (ЦОП) на партията, за да разгледат именно списъка със задачи на кабинета „Борисов 2".
Припомняме, малко по-рано днес БСП категорично отхвърлиха програмата на кабинета.

Програмата е прекалено амбициозна и не дава никакви гаранции за нейното изпълнение", коментира зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. Той я определи още като неподредена и хаотична. От ДПС не разбират и защо като първи раздел министрите са записали външната политика.
Защо започваме с външна политика", попита Имамов и изтъкна, че според опозицията икономическото развитие е по-важно да заеме първите страници на програмата.

В прочита на стратегията на кабинета „Борисов 2" от движението отбелязаха и мерки в насипно състояние, придружени от приоритети на килограм.

Не на последно място като минус на програмата Имамов посочи липсата на каквито и да е индикатори за наблюдение на изпълнението на програмата.

Липсва и финансова оценка на изпълнението на тази програма", установи зам.-председателят на движението. Именно заради това от ДПС искат да разберат каква е цената на очакваните реформите в мандата на управляващите и включва ли тази цена допълнително теглене на кредити от наша страна.

От ДПС все пак видяха и положителна черта на управленската програма - че тя е „copy paste" на програмата на кабинета „Орешарски", зад чието написване стоеше и движението.

„Има идеи и теми, разработени почти от всички партии през последните години. Има и идеи от програмата на кабинета „Орешарски", изтъкна още Алиосман Имамов и подчерта, че ДПС са съзрели и много записани идеи от предизборната платформа на движението.

„Основният двигател в съставянето на тази програма са хората от Реформаторския блок и техният вицепремиер", заподозря и ДПС депутатът Йордан Цонев и отсече по адрес на реформаторите: „Това са хора, които нямат опит от правенето на реформи."

Липса на ясен отговор на въпроса дали пенсионния модел у нас ще се запази тристълбов, пък откри в програмата на кабинета „Борисов 2" социалният ексминистър Хасан Адемов.