Новоназначеният национален консултант по трансплантология д-р Любомир Спасов е силно компрометиран от множество смъртни случаи и тежки усложнения на пациенти след извършени от него трансплантации. Този извод се опитаха да наложат недоволни пациентски организации на пресконференция в БТА.

Федерация "Български пациентски форум" и Асоциация на чернодробно трансплантираните се обявиха категорично против спонтанната смяна на досегашния консултант Никола Владов с директора на правителствена болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Моделът "Пеевски" влиза и в здравеопазването, той е страшен и опасен, предупреди Радка Йорданова от Асоциацията. По думите й от края на миналата година се водят две дела на чернодробно трансплантирани деца с фатален край и две за починали пациенти след бъбречна трансплантация. Йорданова се закани, че някои от прекратените вече дела срещу правителствена болница ще продължат в Европейския съд.

Адвокат Лилия Николова, ответник по едно от делата за починало в "Лозенец" дете, разясни, че по статистики от 2004 г. до 2011 г. 53,6% са усложненията при бъбречни трансплантации в правителствена болница, а смъртните случаи са 7%. 30% е смъртността при чернодробни операции, а усложнения настъпват в 100% от случаите.

За този период сърдечните трансплантации, които са и специалност на новия консултант, са две - и двете завършват със смърт. За периода 2008-2011 г. от общо десет чернодробни трансплантации на деца 6 са завършили фатално, 2 деца са получили тежки усложнения и се е наложила ретрансплантация, а само две са успешните.

Последният случай на починало дете в следствие на хирургична намеса в "Лозенец" е на 15 януари тази година. По данни на Николова от оперативните протоколи  повечето участващи лекари в тези операции са без придобита специалност по хирургия, а малкото имащи такава са я придобили преди по-малко от пет години, които са необходимата цифра за стаж в областта.

Николова разказа за няколко конкретни случая за трансплантации на деца, като оператор е бил именно Спасов. В следствие на неговата хирургична намеса две шестмесечни бебета са починали,  а едно е заминало за спешна ретрансплантация в чужбина.

Специалисти и засегнати родители настояха здравният министър Таня Андреева да каже какво всъщност е наложило смяната на националния консултант. По Наредба 47, с която се регламентират консултантите, списъкът с националните консултанти се одобрява за всяка година до октомври предишната година. Този срок отдавна е минал, като смяна може да се допусне при мотивирана необходимост. До момента официален мотив обаче няма.

От Федерация "Български пациентски форум" настояха Андреева да обясни действията си и да каже дали е имало политически натиск над нея за това назначение. Организацията изисква на поста национален консултант по трансплантология да стои некомпроментиран специалист с чисто име, който да обединява гилдията. Любомир Спасов не е такъв човек, категорични са от Федерацията.

И тук се налага въпросът "Кой го предложи", изтъкнаха още недоволните от назначението с настояването становището на Андреева да се преразгледа в името на тези хора, които чакат животоспасяваща трансплантация.

По същото време на пресконференцията директорът на Правителствена болница имаше среща с Българския лекарски съюз в Здравното министерство.

Запитан от медиите за отговор на тежките обвинения срещу него, той отхвърли всички обвинения, изтъквайки, че те не почиват на истината.

Спасов увери, че успеваемостта на трансплантациите в „Лозенец”, според европейски одит, е толкова и средното ниво за цяла Европа – 80 %. Той обърна внимание на това, че няма програма в света, която може да помогне на всички нуждаещи се.