До три месеца българският енергиен холдинг и "Булгаргаз" трябва да подготвят започването на прединвестиционните проучвания за включването на България към газопроводната система на Гърция.

Това съобщиха от областната администрация, цитирани от БНР.

Трасето, по което се предвижда да мине тръбата, е Димитровград-Хасково-Кърджали-Момчилград-Комотини. Проучванията имат за цел да определят основните технически параметри. Те трябва да бъдат готови до края на октомври.

Успоредно с това ще се подготвят и плановете за отделните парцели, както и докладните по оценка на въздействието върху околната среда.

Общата дължина на предвидения газопровод е около 150 км, от тях 125 км са на българска  територия, останалите 25 км в Гърция.

Проектът предвижда трасето да следва в по-голямата си част новия път към прохода "Маказа". Все още не е ясно каква ще е инвестицията, но прогнозите са за 100-120 млн. евро.

За да е рентабилен газопроводът, няма да са достатъчни битовите абонати. Кърджалийска област е една от малкото в страната, в която никъде не се използва "синьото гориво".