Турция бързо върви към предсрочни избори, след като усилията за формиране на коалиционно правителство се провалиха. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Агенция „Франс прес".

„Ние отново бързо вървим  към избори", каза Ердоган в телевизионна реч в Анкара. Той допълни, че единственото решение за настоящата политическа безизходица е да се обърнат към волята на нацията.

Коментарът на Едроган идва ден, след като премиерът Ахмет Давутоглу информира президента, че се е провалил с формирането на коалиционно правителство.

На изборите на 7 юни Партията на справедливостта и развитието изгуби пълното си мнозинство за първи път, откакто дойде на власт през 2002 година. Това я принуди да търси коалиционен партньор.

Съгласно Конституцията, сега президентът трябва да бъде задължен да даде мандат за формиране на коалиционно правителство на опозиционната Републиканска народна партия, която е втора на изборите.

Днес обаче Ердоган намекна, че няма да направи това.

Нямам време за губене с тези, които не знаят адреса на Бештепе", посочи Ердоган. Именно там е разположен неговият нов спорен президентски дворец.

Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу отказа да стъпи в двореца на Ердоган. Опозиционната партия твърди, че дворецът е незаконен.