Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че Белият дом е разочарован от отказа на руското министерство на правосъдието да регистрира Партията на народната свобода (ПАРНАС).

Формацията бе създадена през декември миналата година от опозиционните политици Михаил Касиянов, Борис Немцов, Владимир Милов и Владимир Ришков. Немцов изрази увереност, че отказът да бъде регистрирана партията е политически мотивиран.

Руското министерство обаче мотивира отказа си с несъответствия в партийния устав и документите, подадени за регистрация на партията.

Клинтън каза още, че решението ще попречи на партията да участва в предстоящите парламентарни избори в Русия, предаде Ройтерс.

"Обезпокоени сме от информации за натиск от страна на властите с цел да се сплашват поддръжници на партията, което ги кара да подават оставки или да се отказват от подписите си в списъците, необходими за регистрирането на партията", добави държавният секретар.

В същото време и от Европейския съюз заявиха, че са загрижени от отказа на руското министерство на правосъдието да регистрира Партията на народната свобода, съобщи радио "Свобода".

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че тези действия на властите спират политическата конкуренция и ограничават избора на избирателите.