Михаил Миков направи откритието на деня и постави в патова ситуация управляващите. Оказа се, че мнозинството "се е прецакало" и юридическият председател на комисия "Антимафия" от следващата сесия трябва да е Бойко Великов от БСП.

Припомняме, почти цял ден в парламента се вихрят скандали, породени от предложението на Атака, мандатът на ротационния председател на комисията - който в момента е от хората на Сидеров - да се удължи за още една парламентарна сесия.

Срещу това остро реагираха БСП, чийто депутат Великов трябва да поеме шефството, както и от Синята коалиция, според които настоящият председател от Атака прикрива получен сигнал срещу вътрешния министър Цветанов.

Преди констатацията на Миков, депутатите приеха, че мандатът на заварения председателстващ на Комисията за борба с корупцията се довърша по новия ред - т.е. удължен за още една сесия. Това решение влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Миков обаче "отвори очите" на колегите си от ГЕРБ, обяснявайки, че това решение няма как да се отнася за Валентин Николов, тъй като няма как приетият правилник да бъде обнародван утре в Държавен вестник. Така реално след великденската ваканция на депутатите "Антимафия" няма да има заварен председател и комисията се поема от социалиста Бойко Великов, като реално новото по-дълго ръководство на комисията ще влезе в сила за новия председател.

Мандатът на председателя изтича днес в края на деня, изтъкна Михаил Миков.

Дали заради това му съобщение, или заради умората от дългите спорове, но от ГЕРБ предложиха да бъде закрито днешното заседание, макар че по-рано приеха то да продължи до приключване с дневния ред. Смутът от съобщението на Миков обаче разбуни духовете в кулоарите на НС. От ГЕРБ смятат, че мотивите на социалиста са несъстоятелни.

"Следващият мандат започва с началото на следващата сесия, а тя се обявява в първото заседание, в 9.00 часа сутринта от председателстващия заседанието", заяви Искра Фидосова. Според нея настоящата сесия на парламента не приключва с края на днешното заседание. Ами ако се наложи извънредно заседание по Великден, попита Фидосова и допълни, че една сесия правно приключва с обявяване началото на следващата. "Никога в правото нямаме луфт и празно време", категорична бе шефката на правната комисия.

Според Любен Корнезов обаче сесията на парламента приключва точно днес. Той обаче се опасява, че от ГЕРБ ще наложат идеята си Валентин Николов да продължи ръководството на комисия "Антимафия", тъй като имат мнозинство в НС. Сесията приключва днес, категоричен е Корнезов. Според него, ако се наложи НС да заседава извънредно през Великденската ваканция, това заседание ще се счита към новата сесия. От юридическа гледна точка според него следващият председател на комисията "Антимафия" трябва да е представител на опозицията.

Само Конституционният съд може да разреши казуса кой крив кой прав, но от БСП не смятат да го ангажират с този въпрос.

На позицията на социалистите беше и Димо Гяуров, който потвърди думите на депутата Михаил Миков.

Равнодушен към новопоявилия се правен казус бе Валентин Николов от Атака, върху чиято личност бяха съсредоточени ожесточените битки в пленарна зала между депутати от различни партии. Ако не съм аз, ще дойде следващият председател, коментира лаконично той.