Надявам се, апелирам, моля - това бяха основните призиви на президента Росен Плевнелиев към партиите в НС по време на изявлението му след бурните консултации с формациите.

В понеделник е последният час, бе отново драматичен той, настоявайки партиите да са национално отговорни и до понеделник да размислят и да гласуват актуализацията на бюджета и на бюджета на НЗОК.

Чух обвинения, изтъкна Росен Плевнелиев и декларира, че президентската институция не участва в предизборна  кампания и не взема страната на ГЕРБ или БСП.

Президентската институция взема страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините, повтори той в изявлението си казаното на консултациите, пряко предавани по БНТ и интернет.

Президентската институция взема страната на финансовата стабилност в тази държава в един много тежък труден за нацията момент, заяви още той.

Росен Плевнелиев изрази за пореден път недоволството си, че не се дават правомощия на служебния кабинет, но в същото време се очаквало от него да взема решение за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй" и да разрешава проблемите на страната.

Той не приема изказванията, че служебното правителство щяло да получи празен чек.
Служебното правителство иска с едно изречение да получи това, което вече служебното правителство на Стефан Софиянски е получавало от доминиран отново от социалисти парламент в далечната 1997 година, подчерта държавният глава.

Той иска малко гъвкавост и стабилност за служебното правителство. Това ли е празен чек, повтори въпроса си президентът, зададен и няколко минути по-рано пред партиите.

Според него възможните заеми, които ще може да взема служебният кабинет, ще се вземат само при необходимост и последваща ратификация от НС с цел социална защита.

Държавният глава дори заподозря червените, че имат план да дестабилизират страната. Той обясни, че служебният кабинет ще може само да реже разходи при настоящата ситуация и правомощия, които му се дават.

Виждам целенасочени опити да се вържат ръцете на служебното правителство и да му се припишат чужди грехове, изтъкна държавният глава.

Плевнелиев продължи с острия си тон, като каза, че се решил на тези последни консултации след поредния театър в НС. Не мога да се съобразявам с никакви тактически интереси, закани се Плевнелиев.

Той коментира за пореден път днес, че „тези с опорните точки" пропускат опорните точки на пациентите, на общините, на строителите, на болниците, на университетите и на ЕК.

Никакви тактически интереси не могат да бъдат над публичния интерес, категоричен бе българският президент. Никакви тактически интереси не могат да стоят над финансовата сигурност, над проевропейската интеграция и ориентация на България, продължи Плевнелиев.

Той не спести критиките си към кабинета Орешарски, че дълго е крил състоянието на приходите в хазната и за спрените еврофондове. Каква е цената на красивите цифри, които след това ще отидат в опорните точки да бъдат разхождани по митингите колко бил хубав дефицитът и колко бил хубав бюджетът, попита президентът.

Служебното правителство ще извади всички цифри в държавата, предупреди още Росен Плевнелиев.
Нееднократно по време на изявлението си той изтъкна своите притеснения от създалата се ситуация и поиска умни и мъдри решения в държавата.