С 12 000 кебапчета и чевермета започна редовния парламентарният контрол. Повод парламентът да се превърне в сцена на "Bon apetit" бе питане на Мая Манолова от БСП относно участие на членове на правителството в предизборната кампания.

По думите й в началото на юни при влизането в "А" футболна група на ФК "Лудогорец" са раздадени 12 000 кебапчета от собственика на търговска верига. Кебапчетата са раздадени от името на Борисов на присъстващите на събитието, участник в което е бил и самият министър-председател. Кебапчетата били спечелени от Бойко Борисов, след като победил на тенис среща собственика на въпросната търговска верига.

Към максимата „хляб и зрелища", управляващите добавяте и кебапчета, подчерта социалистката. Манолова обвини министър-председателя, че с раздаването на кебапчетата е нарушил 3 закона - Изборния кодекс, Закона за политическите партии и Наказателния кодекс. Тези 3 закона забраняват финансиране на политическите партии от юридически лица.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив пък, по думите на червената депутатка, заедно с министъра на отбраната организирали 2-дневен пикник на чевермета. В чевермето била мобилизирана и армията да опъва 1500 палатки.

Обещавам повече да не ги бия на тенис, щом това толкова ви притеснява. Това отговори от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че от 20 години активно спортува и в спорта имало определени традиции, които той следвал. В тениса играем на сладолед, на пиле, на прасе, каза Бойко Борисов.

Премиерът обясни как се е стигнало до баса с 12 000 кебапчета. Това станало малко, след като си контузил крака. Собственикът на търговската верига го посетил, уговорил се като оздравее да се видят на партия тенис и се басирали за 100 кебапчета, по предложение на премиера. Бизнесменът, чието име не стана ясно, бил толкова сигурен в победата си, че обещал 12 000 кебапчета, ако Борисов го победи.

Заради спокойствието на социалистите, министър-председателят обеща да играе тенис само за едно кебапче или едно пиле.

Той обаче не пропусна да атакува спортните умения на лидера на БСП Сергей Станишев. Вашият председател се гмурка, избива риби, заяви Бойко Борисов. Той обвини опозицията, че те уронват престижа на парламента с подобни, по думите му, високомъдрени изказвания.

Уважаеми г-н премиер, очевидно имате талант на спортист и аз бих ви препоръчала да не се хабите на национален терен, а да изнесете проявите на международната сцена, препоръча Мая Манолова.

По думите й след няколко спортни срещи с Берлускони и Путин, ако увеличи залозите, българският премиер ще реши проблемите на страната ни с чуждестранните инвестиции и инфраструктурата.

Червената депутатка критикува редица финансови дела по региони на членове на ГЕРБ: ГЕРБ Дулово асфалтира улици, ГЕРБ Пловдив дарило радиостанции на Планинската спасителна служба, а ПГ на ГЕРБ подарила на Борисов за рождения ден финансиране на идеен проект за обект в Банкя.

Управляващата партия, по думите й, намесва деца и техните родители в политическите си прояви. Според нея най-същественият въпрос е с какви пари се случват тези прояви и обясни, че това се случва с парите на българските данъкоплатци. Не превръщайте държавата в кухня за бедни, призова Мая Манолова, както и парите за партия ГЕРБ да се изразходват по предназначение, а не за политически акции.

"Казах на колегите от ГЕРБ, ако искат да ми направят подарък, да съберат пари и да ги дадат за идеен проект в Банкя. Те са направили нещо добро и това са техните пари". С тези думи премиерът отговори на втората порция "червена атака".

Той посочи, че преди дни депутатите от ГЕРБ са дарили над 1 милион лева за болните деца. Според него всяка партия решава как и за какво да харчи субсидията си. "Ако искате, си правете билбордове с мен и с Костов. Ние сме преценили - вместо за плакати и за агитации, да похарчим парите си за нещо добро", категоричен е Борисов.

Георги Андонов от ГЕРБ излезе на трибуната, за да възрази срещу начина на водене на парламентарния контрол. Той настоя да не се допускат подобни въпроси към премиера на страната. Мен ме е срам, подчерта герберът.

След неговото изказване на трибуната излезе и Михаил Миков, който "укроти страстите" с изказване от името на ПГ за 20-годишнината на българската Конституция.

Според него има нарушено уважение между институциите и властите. Червените призоваха премиера и всички останали институции, когато изказват позиции да се замислят как техните позиции лежат на полето на Конституцията.

Лидерът на БСП не се засегна от думите на премиера, че избива риби, но се обиди на тема вот срещу Цветан Цветанов. Затова и се изказа от трибуната на НС. "Имаме непоносимост към полицейщината, която нарушава гражданските права, когато полицаи нахлуват в болници, когато цяло съсловие е заклеймено от държавата", заяви соцлидерът.

"Имаме непоносимост към министър Цветанов, който раздава оценки на съда и присъди", допълни още той.

Искрите продължиха да прехвръкват и в следващите въпроси от контрола към премиера.

В началото на питането си Корнелия Нинова вметна, че се надява премиерът да се е успокоил, за да може да говори. От своя страна Борисов репликира, че с нищо не го били възбудили, за да е неспокоен.

Корнелия Нинова отделно разбуни духовете с думите си, че кабинетът бил „Банда без команда". Социалистката бързо се извини за тези си думи, казани по повод страхотните разминавания в отговорите на министри по повод антикризисната програма на кабинета.

Нинова е открила драстични противоречия, като за едно и също нещо един министър казва, че е свършено, а друг, че още не е започнато.