Нужно е Европейският съюз да бъде подготвен за евентуален „масов" наплив от сирийски бежанци. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние по време на дебат в Европейския парламент, съобщават „Франс прес" и ANSA.

Нужно е да бъдем подготвени за евентуален масов наплив", изтъкна той по време на дебат за Сирия.

Няколко европейски страни, включително България и Гърция, съобщават за сериозно увеличаване на бежанците от Сирия.

Отговорът със сигурност не трябва да бъде затваряне на националните граници или да се барикадираме, поясни Барние.

Всяка криза с такъв размер ни засяга всички и ние трябва да бъдем готови в духа на голяма солидарност", смята той. По думите му миграционния натиск по югоизточните граници и границите по Средиземно море ще нарасне.

Проблемът вече не е само национален, той стана вече европейски и Европа трябва да е готова да предостави повече средства за Фронтекс, Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници.

Повече от 2 милиона сирийски бежанци са напуснали страната си да търсят основно убежище в Ливан, Йордания и Турция и броят им може да достигне до 3.5 милиона души до края на годината, допълва вицепрезидентът на ЕК.

Върховният комисарят за бежанците към ООН поиска всяка от страните от ЕС да предложи убежище за не повече от 10 хиляди сирийци и 2 хиляди за най-уязвимите групи.