С нов регламент, жури и награден фонд ще стартира 26-ото издание на единствения в България фестивал за забавна песен „Бургас и морето" . 

Конкурсът ще се състои на 1 и 2 август в Бургас, като ръководството му ще бъде в ръцете на организационен комитет под почетното председателство на Стефан Диомов.

Целта на конкурса е създаване и популяризиране на нови български песни, затова от тази година фестивалът ще се провежда само в една категория - за най-хубава българска песен.

В надпреварата могат да участват всички български композитори, които до 6 юни представят своите песни. До финала ще бъдат допуснати само 12 от тях.  

Еднаква тежест при избора ще има журито и публиката.

Председател на журито ще бъде Виктор Чучков, а негови членове - Ангел Заберски-син, Тони Димитрова, Ясен Козев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров.

Победителят в „Бургас и морето" ще получи 25 000 лева и заснемане на клип към песента, вторият - 15 000 лева, третият - 8 000 лева.

Песните, участници в конкурсната програма, ще бъдат изпети от най-популярните български изпълнители в съпровод на оркестър „Горещ пясък".

Концертните вечери ще бъдат излъчвани от Нова телевизия, водещи най-вероятно ще бъдат Орлин Горанов и Димитър Рачков.