Бойко Борисов: Японеца сам знае защо са стреляли по него

Японеца Бизнесментът Кирил Кирилов е бил прострелян около 10.40 часа на светофара на кръстовището на Горнобански път и улица “Добротич” в столицата.

Известният повече като Киро Японеца, който бил в автомобил, е застигнат от мотоциклет, откъдето е стреляно срещу него. На 50 метра по надолу Мерцедесът е спрял, защото една от гумите е била спукана от стрелбата.

Японеца е ранен в рамото, настанен е в спешното отделение на Военно-медицинска академия без опасност за живота, като до там е стигнал сам.

15 минути след инцидента на мястото е пристигнал патрул от Шесто РПУ. Инфо радио съобщи, че през това време ученик от 92-ро училище е събрал 3 гилзи от мястото на стрелбата и е отведен на разпит в полицейското управление. До момента няма информация с Мерцедеса на Киро Японеца да са се движили други коли, като негова охрана.

Полицията провежда оперативно-следствени действия на мястото на атентата и издирва извършителите на престъплението, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вътрешният министър Георги Петканов, който е на заседание на кабинета заяви, че не е запознат със случая.

Според очевидци: ••Инфо радио събра информация на очевидци - предимно ученици, според които нападателите са били двама души, облечени в черно. Те са се движели с мотор и след стрелбата, близо до 92-ро училище, са избягали по бул "Горнобански". Чули са се около пет изстрела, отправени към Мерцедеса, с който се движел Японеца. Той е седял на задната седалка.••

Междувременно бе съобщено, че на мястото на инцидента е пристигнала жената на Киро Японеца със сиво Ауди ТТ и е дала показания пред полицаите.

Името на Киро Японеца нашумя след като през септември, 2001 година, барети атакуваха къщата му в столичния квартал Факултета, откъдето бе иззето голямо количество оръжие. След като че оказа, че по-голямата част от него е законно, Киро Японеца бе оправдан преди няколко месеца от Софийския районен съд по обвинението за незаконно притежание на пистолет и ловна пушка.

За Киро Японеца се смята, че е един от най-големите наркобосове у нас, срещу него има множество разработки на МВР, но досега няма повдигнати обвинения за наркотрафик.