Съдебен процес срещу зетя на испанския крал Хуан Карлос - 44-годишният херцог Иняки Урдангарин започна в град Палма де Майорка, съощават чужди медии.

Херцогът е обвинен в пране на пари чрез поставени фирми и нецелево използване на средства. Сградата на съда е обградена от засилен полицейски кордон. Същевременно 200 души са се събрали до нея и скандират лозунги, призоваващи кралския зет да върне откраднатите средства.

Херцог Иняки Урдангарин заяви преди началото на съдебното заседание пред журналисти, че специално е пристигнал от САЩ, за да се оправдае и да докаже своята невинност.

Прокуратурата на Балеарските острови подозира Урдангарин и неговия делови партньор Диего Торес в нецелево използване на частни дарения за благотворителния фонд Instituto Noos. В частност става въпрос за 2,3 милиона евро, насочени за провеждане на два конгреса по туризъм и спорт в Балеарските острови.

По данни на следствието благотворителният фонд е завишавал разценките за работата и услугите, а също е представял фиктивна отчетност за неизпълнена работа.

Иняки Урдангарин получи титлата херцог след женитбата си с принцеса Кристина, малката дъщеря на крал Хуан Карлос. Той е също вицепрезидент на Националния олимпийски комитет на Испания. Кралският зет е един от най-известните испански спортисти и беше член на националния отбор по хандбал.