Около стотина протестиращи се събраха в центъра на столицата, за да кажат "не" на расизма и на дискриминацията.
Гражданите обявиха, че недоволството им е провокирано от последните действия и изказвания на лидера на ПФ Валери Симеонов и на здравния министър Петър Москов.

Припомняме, в парламента Симеонов направи обидни изказвания за циганския етнос, а Москов обяви категорично, че екипи на спешна помощ няма да се отзовават на сигнали в цигански гета, ако нямат охрана, поради честите нападения над медици.

Възмутени от тези прояви, граждани организираха протестно шествие към парламента. Те смятат, че е нередно за отделни престъпления да се обвинява цял един етнос.

Хората са категорични, че е редно при престъпление извършителят да понесе отговорност, но не е редно целият цигански етнос да бъде дискриминиран поради отделни проявления.

В знак на несъгласие с този модел на мислене, те протестират на жълтите павета в столицата.

Запитани какво очакват от протестните си действия като резултат, недоволните столичани обявиха, че искат да бъдат чути и се надяват политиците да спрат да нагнетяват изкуствено етническо напрежение в страната.

Явно във връзка с протеста центърът на столицата бе с масирано полицейско присъствие.
Около парламента бяха позиционирани няколко камионетки на жандармерията, а дузина полицейски коли респектираха минувачите около градинката пред „Кристал" - където беше сборният пункт на шествието.